sörmland

Får själv betala borreliabehandling

1:56 min

I Tyskland har man konstaterat borrelia, men här hemma säger vården att besvären är psykiska. Därför har Charlotte Brindesjö från Nyköping själv betalat över 100 000 kronor för behandling mot sjukdomen som för snart ett år sen slog ut henne.

– Det började med att jag inte kunde hålla avföring. Sedan kunde jag inte står på benen utan jag bara rasade ihop, berättar Charlotte.

Charlotte Brindesjö hade under flera år haft problem med domningar och molande värk i ryggen men då för nästan ett år sen slogs hennes kropp ut ordenligt.

Flera prover och tester togs av sjukvården på Nyköpings lasarett men man kunde inte konstatera vad det var för fel och hänvisade till att Charlotte hade psykiska besvär. Av en händelse så fick hon kontakt med en läkare i Tyskland.

Genom prover ställde den tyska läkaren diagnosen neuroborelia, något som Charlotte Brindesjö enligt den tyske läkaren förmodligen haft sedan 2003. Hon började genast en behandling med olika antibiotika.

– Efter fem dagar så kunde jag känna jeansen mot benen och efter sex dagar så började jag känna när jag var kissnödig, berättar Charlotte.

Sedan dess har Charlotte Brindesjö varit på ytterligare en behandlig i Tyskland där hon får antibiotika intravenöst. Hur det kommer sig att hon kan få en diagnos i Tyskland men inte i Sverige förklarar Göran Stenlund, som är chef på infektionskliniken i Sörmland, med att sjukvården har olika sätt att tolka borreliatester i Sverige och Tyskland.

Men trots att Charlotte Brindesjö nu har kommit i kontakt med en läkare i Sverige som har ordinerat henne antibiotika intravenöst på ett liknande sätt som hon fick i Tyskland, så får hon betala benhandlingen själv. Det eftersom man i Sverige också har en annan syn på den här typen av antibiotikabehandlingar än i andra EU-länder, enligt Göran Stenlund.

Charlotte Brindesjö berättar att hon har betalat över 100 000 kronor enbart på sin medicinsk behandling.

– Jag tycker det är konstigt. det är ju inte i ett U-land jag har varit och fått diagnosen utan i ett annat EU-land. Det borde vara samma vård inom EU, tycker Charlotte Brindesjö.