Flugan - en riktigt färgsprakande skönhet

1:55 min

Flugor och steklar är rätt trista och färglösa – skulle man kunna tro. Men så är det inte alls, visar svenska forskare. Små insekters vingar rymmer alla regnbågens färger, i fantastiska mönster. Men forskarna har knappt vetat om det förrän nu.

En blomfluga eller en stekel ser inte mycket ut för världen, kan man tycka. Men allt beror på HUR man tittar, visar forskare nu.

Skärskådar man en liten fluga i mikroskop mot en ljus bakgrund, som forskare brukar göra, så syns ådrorna i vingarna men inga färger.

Tittar man däremot på insekten mot en mörk bakgrund så att överflödigt ljus absorberas av det mörka och resten reflekteras tillbaka -- ja, då framträder plötsligt en enorm färgprakt med vackra mönster på flugvingarna.

Så här ser flugvingar ut. Man har bara inte tänkt på tidigare att man kan studera dem på det här viset.

– Det öppnas en helt ny mikrovärld som jag inte hade tänkt existerade, säger Jostein Kjærandsen som är en av upptäckarna.

– Jag blev jätteförvånad och glad och ville gärna titta närmare på det här som jag tyckte var spännande och nytt, fortsätter Jostein Kjærandsen som är docent i zoologi vid Lunds universitet.

Forskarna, som publicerar sina rön i tidskriften PNAS, visar också vad, mer exakt, som ger insektsvingen dess färger.

Det är inte pigment, utan den flortunna vingens mikroskopiska strukturer, som ger färg. Olika tjocklekar på vingytan reflekterar ljuset olika och ger vitt skilda kulörer.

Det här gör att färgmönstret är konstant och inte kan gnuggas bort. Inte ens om du sparar en blomfluga i hundra år så försvinner dess unika färgmönster.

Antagligen använder flugorna de här färgerna för att imponera på andra inför parning, för att identifiera andra av samma art – eller för skrämmas, säger Jostein Kjærandsen.

Han och kollegorna har redan använt de nyupptäckta färgmönstren till att identifiera nya arter. Det handlar bland annat om tre getingarter som utan upptäckten av distinkta artskillnader i färgmönster hade varit mycket svåra att skilja åt.

Jostein Kjærandsen säger att han nu vill forska mer om hur insekterna reagerar på färgerna och mönstren och vad dessa signalerar och gör med beteendet.

– Det här är något som vi hoppas att kunna gå vidare med och göra experiment kring, säger han och tillägger:

– Att upptäcka ett helt nytt litet universum, med nya karaktärer, är något av det mest spännande man kan uppleva inom den forskning som jag bedriver.

Referens:
Shevtsova, Ekaterina; Hansson, Christer; Janzen, Daniel H. and Kjærandsen, Jostein. Stable structural color patterns displayed on transparent insect wings. Proceedings of the National Academy of Sciences, Vol. 108 No. 1, 4 januari 2011. Doi: 10.1073/pnas.1017393108.