Ägg med dioxiner kan ha sålts i flera månader

2:12 min

Jordbruksdepartementet i Tyskland utreder nu om de ska skärpa reglerna kring tillverkning av djurfoder. Myndigheterna misstänker att förgiftat foder kan ha sålts i månader innan det upptäcktes.

Än så länge är det svårt att säga hur många människor som kan ha drabbats men i Berlin är konsumenten Marianne Ruttenberg orolig.

Det otäcka är att dioxin är cancerframkallande, konstaterar Marianne Ruttenberg som precis har handlat middagsmaten på ett snabbköp i Berlin. Äggen lät hon ligga på hyllan i affären. Tyska konsumenter har fått lära sig om dioxinets farliga verkan den hårda vägen.

Det är mindre än ett år sedan den förra skandalen. Också då var det värphöns som hade matats med dioxinhaltigt foder. Denna gång har tusen bondgårdar stängts bara i delstaten Niedersachsen. Gårdar i ytterligare fem förbundsländer har köpt det giftiga fodret och förutom värphöns har också kalkoner och grisar utfodrats med det.

Att det tyska jordbruksdepartementet nu funderar på att skärpa reglerna kring tillverkningen av djurfoder tycker Marianne Rutenberg är bra, sådant här borde inte få hända, säger hon.

– Det är profithunger som ligger bakom, säger Marianne Rutenberg.

Dioxinet ser ut att ha hamnat i djurmaten hos en fodertillverkare i delstaten Scheswig Holstein. Företaget har köpt upp billiga rester efter tillverkningen av biodiesel.  Av dem har man tillverkat så kallade fettpellets som sedan har blandats i djurfoder.

På så sätt har 527 ton med dioxinhaltigt fett spritts i stora mängder foder. Halter på upptill fyra gånger de tillåtna gränsvärdena har uppmätts. Men även om dioxiner är mycket giftiga så utgör de här halterna ingen akut fara för den som äter äggen.

Åklagare har i dag inlett en förundersökning mot tillverkaren eftersom det finns misstankar om att företaget kan ha varit medvetet om att fettet inte var lämpligt som djurmat och att tillverkningen kan ha pågått under lång tid.

EU-kommissionen har nu krävt besked av Tyskland om huruvida dioxinhaltiga ägg eller kött kan ha exporterats till andra medlemsstater, men enligt en talesman för konsumentkommissionären är det än så länge för tidigt att uttala sig om huruvida de tyska livsmedlen ska beläggas med exportförbud.