Piteå

Risskal kan bli energi

1:20 min

Fem miljoner ton risskal som dumpas i floden i Vietnam kan istället generera energi. Detta med en förgasningsteknik utvecklad av Energitekniskt centrum i Piteå.

I går anlände en delegation från Piteå till södra Vietnam för att sprida kunskap och etablera ett samarbete.

Det var höstas en delegation från Vietnam kom till Sverige i jakt på kunskap på miljövänlig energiutvinning. Man kom då i kontakt med Energitekniskt Centrum i Piteå och anande en stor potential, då det handlar om den specifika situationen i södra Vietnam.

Tekniken måste dock anpassas för att passa just södra Vietnamn; tonvis av risskal från An-Gieng-distriktet som årligen dumpas i floden eller bränns upp kan istället generera energi.

Nu är en delegation från Piteå på plats i Vietnam för att etablera samarbetet och inhämta kunskap. Gerd Sävenstedt är informationchef i Piteå och med i delegationen som redan under den första dagen i An-Giang-distriktet hunnit träffa forskare att ha kunskapsutbyte med.

Gerd Sävenstedt är informationschef i Piteå kommun och på plats i An-Giang-distriktet. Hon konstaterar att resan dels kan utmynna i affärskontakter, men den är även ett sätt att sprida kunskap om energiåtervinning i ett uvecklingsland som Vietnam, med en växande industri och stort energibehov.