Svenskar till angrepp mot Ungerns medielag

2:22 min

Svenska EU-parlamentariker kräver nu att EU ska agera mot Ungerns omstridda medielag. Enligt den nya lagen, som trädde i kraft nu vid årsskiftet, kan medier dömas till höga böter om deras rapportering bedöms som exempelvis "politiskt obalanserad".

Folkpartisten Cecilia Wikström kallar lagen en "ynkedom".

– Jag tycker att det är en ynkedom att ett land som har genomlidit det som Ungern har genomlidit, faktiskt nu när man är i frihet och är ett demokratiskt land ändrar grundlagen på det här sättet, säger Cecilia Wikström.

Hon tycker att lagen inskränker yttrandefriheten på ett "förfärligt sätt".

– Att medier som inte faller politrukerna i smaken kan råka ut för dryga böter och kanske till och med ännu hårdare straff. Det är inte förenligt med EU:s grundläggande principer, säger Cecilia Wikström.

Ungerns konservativa regering har i dag återigen försvarat sin nya medielag, där en ny myndighet får rätt att bötfälla bland annat tidningar vars rapportering anses vara till exempel kränkande för den allmänna moralen.

Myndighetens fem granskare är alla trogna regeringspartiet Fidesz, och lagen har fått hård kritik från bland annat tyska, franska och svenska ministrar.

EU-kommissionen har redan ifrågasatt om medielagen stämmer överens med EU:s lagstiftning, men Cecilia Wikström vill att kommissionen ska gå betydligt hårdare fram.

– Man måste stoppa den här lagen, det är det viktigaste. Vi i EU har en viktig roll när det gäller demokratiseringsprocesser runt om i världen. Då måste vi föregå med gott exempel och städa vår egen bakgård. Sådant här får inte förekomma i den Europeiska unionen 2011. Det är ovärdigt, säger Cecilia Wikström.

Cecilia Wikström är ledamot i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, och tillsammans med sin folkpartikollega Olle Schmidt har hon i dag ställt en formell fråga om vad EU-kommissionen tänker göra åt Ungerns nya medielag.

Men Wikström vill också att EU-parlamentet ska agera och formulera en resolution mot Ungerns medielag.

– Som vi gjorde mot Litauen när man hade instiftat den så kallade homofoblagen, den som skulle förbjuda människor att leva i samkönade relationer. Där fick vi till en resolution så småningom, säger Cecilia Wikström.

Ungrarnas nya medielag kommer samtidigt som Ungern i helgen blev EU:s ordförandeland, och det gör lagen än mer olämplig, enligt Cecilia Wikström.

– Ska man kunna tala för hela unionen med detta i sin egen bakficka? Det är inte lämpligt, säger EU-parlamentarikern och folkpartisten Cecilia Wikström.