KD kritiserar FP:s förslag om minskat ränteavdrag

Folkpartiet anser att ränteavdraget borde sänkas för att förhindra en prisbubbla på bostadsmarknaden. Kristdemokraterna kritiserar förslaget och Anders Sellström som är partiets ekonomiskpolitiske talesman säger att det är fel väg att gå.

– Vi har nu en väldigt snabb ökad belåning av fastigheter, bostadsrätter och det har lett till elände och stora problem i andra länder, så det får vi försöka bromsa. Sedan kan man kompensera fastighetsägarna genom att sänka inkomstskatten, säger Carl B Hamilton.

Utlåningen till de svenska hushållen fortsätter växa. Och eftersom man i dag får dra av en tredjedel av sina kostnader för räntor i deklarationen så inbjuder det till för stora lån och en osund prisutveckling på bostäder, menar Folkpartiet.

Redan till nästa årsskifte vill partiet att dagens avdrag på 30 procent av räntekostnaderna ska minskas ner till 25 procent. Det skulle betyda 3 600 kronor i ökade kostnader per år för den som i dag har räntekostnader på 6 000 kronor i månaden.

Den senaste tiden har flera nationalekonomer fört fram minskande ränteavdrag som ett bra verktyg för att mota en hotande bostadskris i grind.

Samtidigt pekar andra på att de nu stigande räntorna tillsammans med sämre avdragsmöjligheter skulle riskera att knäcka en del utsatta hushållsekonomier, och den stora frågan är ju också, påminner andra experter, om det överhuvudtaget råder en överhettning på bostadsmarknaden.

De andra partierna inom regeringen är också mer avvaktande till förslaget. Finansminister Anders Borg har tidigare sagt han inte utesluter metoden men att de bolånetak som infördes förra året av Finansinspektionen för hur mycket man får låna till bostäder först måste få verka ett tag.

Från Kristdemokraternas sida är mer direkt negativa till Folkpartiets förslag.

– Det är nog fel väg att gå i detta läge när räntan är på väg uppåt. Det är lättare att diskutera en sådan här sak när räntan är på väg ner, säger Anders Sellström som är partiets ekonomiskpolitiske talesman.

– Alla allianspartierna är ju medvetna om de här problemen, men hur de ställer sig till just det här förslaget kan jag inte redogöra för, säger Carl B Hamilton, Folkpartiet ekonomiske talesperson.

Carl B Hamilton föreslår dessutom att man också sänker skatten på inkomst av kapital som kompensation för sämre ränteavdrag.

I går rapporterade Ekot om att hushållens ränteavdrag, som normalt innebär att man får dra av 30 procent av sina räntekostnader, ligger på rekordnivåer.