7 januari

Frihet, film och glutenfri frunch

Frossa i chips? Välja själv vem man ska ha sex med? Åka till Bandhagen? Göra slut? Få ett förstahandskontrakt? (Vad jag tycker att frihet är (just nu) kan ni läsa i bloggen här bredvid:)

Vad är frihet för dig? Skriv gärna till: fredagmed@sr.se 
Zinat Pirzadeh, Lo Kauppi och Elisabet Ohlson Wallin är aktuella på temat och de kommer till studion mellan 11 och 12 och snackar med oss alla om saken.

Vi träffar också filmaktuella Pia Sjögren som mot alla odds har överlevt livet på Stockholms gator.

Vi hör en blivande Melodifestivalkändis spela live. (Festivalen drar ju igång precis efter vårt sista program, så vi ser till att ligga steget före:)

Du får också tips på hur man klarar första helgen i januari när plånboken inte är så tjock som den borde...

Och så lagar vi glutenfri frunch tillsammans med Peter Larsson på Fåfängan. Receptet hittar du här nedan.

Ägg Benedicte
4 skivor bröd
4 skivor skinka
4 msk Hollandaisesås
4 pocherade ägg

Halstra bröd och skinka, lägg på en klick hollandaise och toppa med ett pocherat ägg. Strö över salt och svartpeppar.

Hollandaise
3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
150 gr smör
salt, peppar, cayennepeppar
citron

Smält smöret. Vispa under försiktig uppvärmning äggulor och vinäger så det tjocknar. Ta av från värmen och häll försiktigt under kraftig vispning i smöret (bottensatsen ska inte med). Krydda. Smaka av med citronsaft.

Pocherat ägg
2 l vatten
2 tsk salt
2 msk ättikssprit 12 %

Koka upp vatten, tillsätt ättika och salt. Sänk värmen och låt äggen försiktigt glida i. Låt sjuda cirka 2,5-3 min tills vitan stelnat. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

Fåfängans mörka bröd
Blanda i en degblandare:
1 l naturell fil
1,5 msk bikarbonat
2 dl lingonsylt
1 dl mörk sirap

Blanda först fil och bikarbonat och sedan
6 dl glutenfritt mjöl,
4 dl krossat bovete
2 dl krossat linfrö
1 dl fibrex
1 dl pofiber
4 dl solrosfrö
4 dl pumpakärnor
2 tsk salt

Låt maskinen gå i 10 minuter. Häll upp degen i tre smorda formar. Grädda i 180 grader, cirka 1 timme.

Pannkakor (glutenfria)
1 l mjöl
6-7 ägg
250 gr glutenfritt mjöl
1 nypa salt
1 msk socker
50 gr smör
ev 1 msk bakpulver

1. Blanda först bakpulver, socker, salt och glutenfritt mjöl.
2. Blanda mjölk och ägg och mixa i det torra.
3. Rör i det smälta smöret. Låt stå i 15 minuter.