FÖRSVAR

Oenighet om nya stridsflygplan

2:05 min

Riksdag och regering får snart börja diskutera hur en ny modell av Jas Gripen ska se ut och hur många plan som ska köpas in. Det nya planet kommer att kosta miljarder, men försvarsminister Sten Tolgfors ser inget alternativ till att ta fram en ny modell.

– Alternativet till att framtidssäkra systemet är att Sverige tvingas köpa ett helt nytt stridsflygplan utomlands någon gång efter 2020 och det kan jag försäkra att det kommer i alla avseenden vara mycket dyrare och mer komplext alternativ, säger Sten Tolgfors.

Försvarsmakten arbetar nu med ett förslag om hur en ny, moderniserad version av Jas Gripen skulle kunna se ut. Sannolikt ska den ha ny motor, nytt större skrov, ny radar och nya motmedel. Regering och riksdag måste framöver bestämma om Sverige ska satsa på den nya modellen även om inget annat land köper den. Och det verkar finnas en majoritet för det i riksdagen.

I dag har Sverige 100 Jas Gripenplan och en ny modell kan kosta kanske mellan 30 och 60 miljarder kronor. Folkpartiets Allan Widman vill inte tvingas minska antal för att ha råd med den nya modellen.

– Jag är inte glad med tanken att man byter ny utveckling mot färre flygplan. Då kan försvarsförmågan bli lidande av detta, säger han.

Men Håkan Juholt, socialdemokrat som är ordförande i försvarsutskottet, tycker inte att det behövs 100 nya plan.

– Vi har tidigare i försvarsberedningen att det sannolikt kommer att ligga på 60 till 80 plan. Det väsentliga är vilka uppgifter man ska utföra, vilken hotbild har vi och vad ska flygvapnet och försvarsmakten klara av. Jag tror att 100 flygplan är ett för högt ställt mål, säger Håkan Julholt.

Sten Tolgfors tycker att det är för tidigt att tala om hur många plan Sverige ska köpa in.

– Vi börjar inte med att säga hur många plan Sverige ska ha - exakt hur en kommande version ska se ut. Man börjar med att göra en omvärldsanalys, säger han.

Sten Tolgfors vill inte spå kostnaden för den nya modellen. Men någon ny gökunge som tränger ut andra försvarssatsningar tror han inte den blir.

– Det handlar snarare om Sverige behöver stridsflyg. Jag är övertygad om att svaret är ja. Nästa fråga är hur vi ser till att vi har förmågan till lägsta tänkbara kostnad. Min bedömning är att fortsätta satsa på det system vi har, det vill säga Gripen, istället för att köpa nytt. Det är det mest kostnadseffektiva alternativet, säger Sten Tolgfors.