Kronoberg

Dyrt hälsoarmband ifrågasätts

1:38 min

Power Balance kan ge dig bättre balans, styrka och rörlighet och sportkedjan Stadium är den stora återförsäljaren av armbandet i Sverige. Men forskare menar att produkten är en bluff.

I Stadiumbutiken på Storgatan i Växjö finns armbandet Power Balance i färgerna svart, rosa och blått. Det kommer från det amerikanska företaget med samma namn och lanserades i Sverige under förra året. Tanken är att det ska förbättra kroppens balans, styrka och flexibilitet genom hologramteknologi och elektromagnetisk frekvens.

Men det är omöjligt och det finns ingen vetenskap bakom den tekniken, menar forskaren Martin Ingvar, professor i integrativ medicin på Karolinska institutet.

"Bara nonsens"
– Hologramteknologi är ett sätt att representera bilder i 3D. Det har ingenting med kroppens energifält att göra. Det finns massor med olika med energier i kroppen, men det finns ingenting som kan interagera med ett inert icke batteridrivet armband. Det är bara nonsens och hämtat ur luften. Ett marknadsföringspekoral som man försöker måla upp.

Efter flera anmälningar från skeptiska kunder ska armbandet med näst intill magiska krafter granskas av Konsumentverket. I Australien har Konsument- och Konkurrensverket, ACCC, redan reagerat och varnar för den vilseledande marknadsföringen.

Stadium kritiseras
Att en stor kedja som Stadium ändå väljer att sälja produkten, är Martin Ingvar kritiskt mot.

– Det som gör det här speciella ärendet intressant är att hälsofrämjande kedjor av den här typen, som i andra sammanhang försöker slå mynt utav människors idéer av att leva sunt, går med på att sälja en produkt av denna kaliber. Det talar inte väl om deras sorteringsfunktion.

Ser inga skäl att ta bort produkten
Stadium använder sig av samma produktbeskrivning som Power Balance själva. Men på Stadium ser de inget skäl till att ta bort produkten i nuläget eller ändra marknadsföringen. De inväntar ett utlåtande från Konsumentverket, säger Petra Sjöstrand som är informationsansvarig på Stadium.

– Vi har inga belägg för att den fungerar, men det är en häftig produkt. Självklart har vi testat den, det är svårt att låta bli. Jag vet flera som har provat den hos oss och man kan känna en skillnad i framförallt balans, skulle jag säga. Sedan kan jag inte svara för hur många som har provat den eller hur man bedömer det, utan man får göra sin egen bedömning, säger Petra Sjöstrand.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se