Polisen har svårt att utreda bluffakturor

2:08 min

Vänersborgs kommun JO-anmäler polismyndigheterna i Västra Götaland och Skåne för att polisen lagt ned två förundersökningar om så kallade bluffakturor. Polisen hävdar att det handlar om civilrättsliga fall som kommunen måste driva själv i en domstolsprocess eftersom ord står mot ord.

– Jag hävdar att det inte finns något avtal utan att man går rakt fram här och skickar fakturor på sådant som det överhuvudtaget inte finns något avtal på. Men ändock så kommer en rejäl faktura på 37 000 kronor, säger Andreas Billock, kommunjurist i Vänersborg.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är ett bedrägligt beteende. Det tangerar bedrägeri. Någon form av närliggande brott torde det bara frågan om. Jag vill att JO kollar om det här är ett korrekt agerande av polisen och är det ett korrekt agerande så har vi klara besked på den punkten och kan avsluta de här polisanmälningarna och nöja oss med att bestrida fakturor, säger han.

Bluffakturor, där någon skickar en faktura för en tjänst eller en vara som aldrig beställts, är ett stort problem i hela samhället. När det gäller det privata näringslivet, uppskattar exempelvis branschorganisationen Svensk Handel att företagen tillsammans betalar 1,1 miljard i sådana här fakturor varje år.

För Vänersborgs del handlar de här två fakturorna på ungefär 50 000 kronor för rengöringsmedel och en söktjänst på internet som kommunen aldrig säger sig ha beställt. Kommunen polisanmälde det här, men förundersökningarna lades ned med hänvisning till avtalslagen och att det då ska drivas civilrättsligt, av kommunen själv i en domstol.

I Trollhättan vill kriminalkommissarie Lars Håkansson inte uttala sig i det här fallet som nu drivits till JO men säger att problemen är stora för polisen eftersom det ofta står ord emot ord där båda parter strider om avtal.

– I princip är det inte många som vi lyckas få till ett brott och i de fallen handlar det om försök till bedrägeri. De skrivs ofta av.

Varför då?

– Det är en strid om ett avtal helt enkelt.

Men kommunjuristen Andreas Billock står på sig och tycker att polisen resonerar fel.

– Om det är ord mot ord så kan man inte utreda brottet men i det är fallet så finns det ett brott som vi anser är klart och tydligt, säger han.

Polisen säger att det är många fall där ord står mot ord.

– Det är det alldeles klart men då har man avskrivit det på felaktiga grunder i det här fallet, säger Andreas Billock.