Bakterier åt upp gasutsläpp i Mexikanska golfen

1:45 min

Det var inte bara olja som vällde ut vid oljekatastrofen i Mexikanska golfen förra året. Det blev också ett jättelikt utsläpp av växthusgasen metan. Men metangasen verkar snabbt ha blivit uppslukat av metanälskande bakterier.

En och en halv miljon ton av växthusgasen metan ska ha vällt ut ur borrhålet innan läckaget kunde stoppas. Men istället för att läcka upp i atmosfären för att där bidra till en accelleread växthuseffekt, så visade det sig de här enorma utsläppen av metangas har försvunnit efter några månader i vattnet - uppslukade av metanätande bakterier som här hittade lättillgängligt kol för stark tillväxt.

Metanutsläppen i samband med katastrofen har erbjudit ett jättelikt naturexperiment. Jonas Fejes, marinbiolog vid IVL, har följt händelseutvecklingen i Mexikanska golfen och kommenterar den amerikanska undersökningen så här:
-– Det som är intressant i själva artikeln är att metangasen inte kommer upp till ytan. Och det är väl det som är själva poängen att ett metangasutsläpp på de här djupen inte nödvändigtvis kommer upp till ytan. Det är inte givet att det släpps ut i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen utan det finns system i naturen som har förmåga att ta hand om metangasen.

Nu gäller det för forskarsamhället att undersöka om detta är något som enbart gäller i varma tropiska vatten, eller om det finns en liknande potential i dom kallare världshaven.

- Nästa fråga för forskarna att utreda är om detta kan ske överallt i vårt världshav. Finns byggstenarna att på det här sättet bromsa läckaget av metangas från havsbottnar i hela världshaven, eller är det bara i de tropiska vattnen kanske, avslutar Jonas Fejes.

per.helgesson@sr.se