Mogren: "Var en glädjespridare"

9:13 min

Assar Rönnlund var expertkommentator hos Radiosporten under många år. Torgny Mogren minns honom som en generös glädjespridare.

– Åke Strömmer och Assar Rönnlund var ett legendariskt par, och sen hade de ju med sig Hasse Johansson också i många fall. Det var riktigt kul när de där tre dök upp för då blev det lite glädje. De var riktiga glädjespridare alla tre, det var kul att ha de runt omkring sig och lära känna dem. Man har bara glada och goda minnen av Assar, säger Mogren.

Efter omkring 30 år som Radiosportens expertkommentator var det just Torgny Mogren som tog över den rollen. För att skola in Mogren arbetade de tillsammans för Radiosporten i VM 2003. Varannan dag satt en inne i hytten och den andra var reporter ute i spåren.

– Det var lite överraskande att helt plötsligt höra Assar Rönnlund bränna av en intervju med Emelie Öhrstig, det var riktigt bra. Sen åkte Torgny hem för att vara med på Vasaloppet och då kom de svenska medaljerna. Och det var inte utan att Assar sken upp lite då, nu hade lillgrabben åkt och vi kunde se till att det kom lite svenska framgångar, berättar Radiosportens medarbetare Dag Malmqvist, som jobbade med Rönnlund och Mogren under VM 2003.

Mogren och Malmqvist minns också Assar Rönnlund som generös när det kommer till mat på mästerskapen.

– Han åkte aldrig ut på ett mästerskap utan att ha lite rökt älg- eller renkött eller älghjärta, säger Mogren.

Radiosportens medarbetare Bengt Skött fick också äran att arbeta med Rönnlund.

– Redan tidigt 90-tal kom jag in i bilden och fick göra intervjuer, och då var Assar och Åke Strömmer ett etablerat par. Ibland fick man en ganska skarp salva av Strömmer, att så bör man inte göra och så bör det gå till i radio. Och i det läget man var lite tårögd av Strömmers, i och för sig välmenade, instruktioner, och då fanns Assar där som en varmhjärtad partner som man kunde luta sig mot. Han var en extremt godhjärtad och hänsynstagande person, säger Skött.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se