Nya försök med fredsprocess

1:45 min

Trots begränsat hopp pågår ansträngningar att få igång någon sorts fredsprocess mellan Israel och palestinierna. EU:s utrikeschef Cathrine Ashton har rest till regionen och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu träffar just nu Egyptens president Mubarak.

Den israeliske premiärministern har sin handelsminister, Benjamin Ben Eliezer, med sig till mötet med den egyptiske presidenten i badorten Sharm-el-Sheikh idag - delvis för att Ben Eliezer har goda kontakter  med egyptierna, men också som ett led i försöken att se till att handelsministern inte gör allvar av sitt hot att spräcka den israeliska regeringen på fredsprocessfrågan.

Avsaknaden av något som alls kan kallas en meningsfull fredsprocess har lyft fram de inneboende motsättningarna i den bräckliga israeliska regeringskoalitionen i full offentlighet.

På den ena sidan hotar Ben Eliezer och flera av hans kollegor från arbetarpartiet att lämna koalitionen om inte premiärminister Netanyahu ser till att verkliga förhandlingar med palestinierna kan komma igång.

– I mars går vi om det inte finns en riktig fredsprocess igång då, sa handelsministern häromdagen.

På den andra sidan har den ultranationalistiske utrikesministern Avigdor Lieberman gått till attack från motsatt håll och excellerat i att offentligen torpedera alla tankar på några som helst fredsavtal med palestinierna inom de närmaste tio åren.

I ett tal till israeliska ambassadörer förra veckan kallade han den palestinska ledningen för 'illegitim.'

Netanyahu tog avstånd från uttalandena och sade att Lieberman gjorde dem som privatperson.

Men när Netanyahu tolererar en utrikesminister som uttalar sig stick i stäv mot regeringens egna officiella position framstår han själv som svag - och som mer mån om att hålla kvar koalitionens högerflank än att försöka rädda någon form av fredsprocess.