Nära 4 000 nya gårdar stängs efter giftskandalen

1:53 min

I Tyskland växer skandalen kring dioxin i djurfoder växer. Nu har verksamheten vid fler än 4 700 lantbruk stängts efter att de har fått leveranser av förgiftat foder.

Det är delstaten Niedersachsen som är hårdast drabbad av skandalen; där ligger de flesta av de sammanlagt 4 709 bondgårdar som åtminstone tillfälligt har tvingats lägga ned sin produktion.

Det är främst kycklingfarmer, men också många svinuppfödare, som har köpt dioxinhaltigt foder från en tillverkare av foderfett. Fettet var bara ämnat för industriellt bruk men såldes för att blandas i djurmat.

Enligt vad som nu är känt höll tillverkningen höll på mellan mitten av november tills den upptäcktes dagen före julafton. Omkring 150 000 ton foder hann produceras och de första provresultaten som nu har kommit visar att dioxinhalterna i djurmaten är upp till 13 gånger högre än tillåtet. Dioxin är cancerframkallande och fosterskadande och kan orsaka missfall.

Utöver Niedersachsen är ytterligare 11 av Tysklands 16 delstater är berörda av skandalen. Tidigare har det varit känt att nio ton ägg från värphöns som har ätit det förgiftade fodret har exporterats till Nederländerna.

Igår meddelade EU-kommissionen att en del av de äggen sedan har exporterats vidare till Storbritannien.

För de lantbruk som nu har tvingats stänga är de ekonomiska konsekvenserna svåra. De kommer att kräva skadestånd av djurfodertillverkaren.

Företrädare för en lantburkarorganisation, ABL, säger till den tyska radion att det finns vad han kallar en kriminell energi i djurfodertillverkningsindustrin.

– Jag vill inte dra alla tillverkare över en kam, säger Friedrich-WIlhelm Graefe zu Baringdorf, men menar vissa producenter inte tar sitt ansvar utan ständigt är på jakt efter billiga råvaror och att det var det som gjorde att restprodukterna från biodielseltillverkningen kunde hamna i djurfodret.