Dagens gäst

Lillemor Östlin har gjort 25 år som Hinsehäxa

16 min

Hon kallas för Hinsehäxan och är den kvinna i Sverige som suttit i fängelse under längst tid sammanlagt. 25 år allt som allt.

- Jag är inte bara narkoman, jag är människa också, säger Lillemor Östlin. Hinsehäxan är namnet på hennes självbiografiska bok som fick stor uppmärksamhet när den kom ut för ungefär sex år sedan.

Just nu är Lillemor Östlin aktuell med sin tredje bok, romanen "Skäligen misstänkt för mord".

25 år bakom lås och bom

Lillemor Östlin har inte lämnat fängelsetiden bakom sig. När hon åkte fast igen 2007 så var det ännu en gång amfetaminet som satte henne bakom låsta dörrar och det blev en ny vända på Kronobergshäktet och slutligen Hinseberg.

- Den tiden som har gått den har gått. Jag skulle inte må bra av att sitta och räkna på hur många vändor jag suttit inne, säger hon i P4 Extra.

Vill inte sluta med amfetaminet

Det är drogerna som gör att hon hamnat där. Sammanlagt 25 år har hon suttit. Men trots att hon vet vad det är som gång på gång skickar henne tillbaka till anstalterna så vill hon inte sluta.

- Jag använder amfetamin och har gjort i 55 år nu. Om jag hade velat sluta hade jag väl gjort det för länge sedan.

Skriver böcker i fängelset

Den senaste tiden i fängelse resulterade i boken: "Dagbok från kvinnofängelset" som kom för två år sedan.

Efter de två självbiografiska böckerna "Hinsehäxan" och "Dagbok från fängelset" har nu Lillemor Östlin skrivit sin första roman: "Skäligen misstänkt för mord".

- Jag skriver om den miljön jag känner till bäst, tjuvar, knarkare och domstolar och andra kriminella typer.

Lillemor Östlin ser det inte som att det har gått snett för henne i livet på något sätt.

- I Sverige är man ju kriminell om man inte följer lagen och det gäller ju alla. Men jag är inte kriminell i annat än att jag använder amfetaminet. Jag snattar inte, jag slåss inte och jag håller inte på med andra kriminella handlingar.

Men när Lotta Bromé frågar hur hon betalar för sitt missbruk då vill Lillemor Östlin inte svara.

- Det tänker jag inte tala om, säger hon i P4 Extra.

När tycker du att det började gå snett för dig frågar Lotta:

- Det har inte gått snett för mig, säger Lillemor men svarar sedan att hon var 18 år när drogerna kom in i bilden.  

Och så lägger hon till:

- Men jag är inte bara narkoman, jag är människa också.

Mamma, mormor och gammelmormor

Lillemors döttrar blev tidigt fosterhemsplacerade och hade det rätt tufft under uppväxtåren. De har själva berättat i intervjuer om hur det var att växa upp med en mamma som missbrukade droger.

- Jag ser tillbaka på den här tiden som att jag varken har något att vara särskilt stolt över eller något att skämmas särskilt mycket över.

I dag är Lillemor Östlin 70 år gammal och bor ensam i en förort till Stockholm tillsammans med sin katt och har en aktiv relation till både barn och barnbarn.

Hon berättar att hon skriver vidare på nya böcker och ser positivt på framtiden.

- Jag har gjort karriär, jag älskade min man och jag älskar mina barn och mina barnbarn och mina barnbarnsbarn och så har jag haft mycket roligt också.