Självmord utlöste tunisiska protester

2:30 min

Oroligheter i Tunisien under helgen har skördat minst 14 människors liv. Enligt oppositionen rör det sig om betydligt fler. Kravaller är ovanliga i det hårt kontrollerade Tunisien. Oroligheterna har pågått i tre veckor.

Många av de unga som deltar i demonstrationerna, protesterar mot den höga arbetslösheten och bristande yttrandefrihet.

Den mycket ovanliga protestvåg som nu sveper över Tunisien, inleddes strax före jul när en 26-åring Mohamed Bouazizi tände eld på sig själv efter att polisen konfiskerat hans grönsakskärra.

Mohamed Bouazizi, som var universitetsutbildad, men arbetslös - liksom så många andra - sålde frukt och grönsaker från en vagn på gatan för att försörja sig. Men han hade inga tillstånd och polisen slog till.

26-åringens desperata handling blev gnistan som tände protestvågen. Protester som spritt sig över hela landet för första gången på flera decennier. I helgen gick demonstranter till attack mot banker och polisstationer i städerna Thala och Gasserine. Flera människor dödades.

Polisen säger sig agera i självförvar, men i filmklipp fångade på mobiltelefon förefaller polisen skjuta urskillningslöst.

Till och med Tunisiens fackföreningar som av tradition är lojala med regimen har kritiserat polisvåldet och 95 procent av Tunisiens domare gick ut i proteststrejk i torsdags. Och förutom demonstrationer och gatustrider förekommer civil olydnad över hela landet.

Vid en pendeltågstation ställde sig en grupp svartklädda unga tunisier med ena handen för munnen i en tyst protest. Långsamt gick ett par av dem ner på spåret och stod kvar så att tåget tvingades bromsa.

På internet pågår ett cyberkrig där regimen försöker kontrollera det som rapporteras om Tunisien bland annat genom att infiltrera e-post och facebook-konton. Enligt Reportrar utan gränser har sex bloggare och aktivister gripits de senaste dagarna. En 22-årig rap-artist som kritiserat regeringen, greps av civilklädd polis i sitt hem.

Liksom flera andra västvänliga regimer i arabvärlden använder Tunisiens president Ben Ali det islamistiska terrorhotet som ursäkt för myndigheternas hårdhandskar. Varje oppositionsyttring i Tunisien har hittills kvävts i sin linda.