Analys: Risken är att eurokrisen blir ett dominospel

Nu när helgerna är över, står det klart att krisen för den gemensamma europeiska valutan euron fortsätter. Räntorna på lån till Portugal och Spanien steg under måndagen till nya rekordnivåer.

Det betyder att investerarna misstänker att Portugal står näst i tur för att söka nödhjälp och att till och med Europas fjärde största ekonomi - Spanien - kan ha så stora problem att landet inte kan klara av dem på egen hand.

Under måndagen steg räntorna på tioåriga obligationslån till Portugal till 7,16 procent. Det är mer än dubbelt så mycket som Tyskland måste betala för sina tioåriga lån. Räntorna på tioåriga lån till Spanien steg till 5,56 procent.

Krisen för euron drivs vidare i onda cirklar; Ländernas usla statsfinanser beror till stor del på att de fick ta upp jättelika lån för att överleva finanskrisen. Nu genomför länderna kraftiga åtstramningsprogram med sänkta sociala förmåner och hög arbetslöshet som följd. Samtidigt måste länderna förnya gamla lån och då fördubblas plötsligt räntekostnaden och medför ytterligare belastning på statsfinanserna. Både Spanien och Portugal måste ta upp nya lån den här veckan.

Risken är att eurokrisen blir ett dominospel, där land efter land tvingas söka hjälp. Den tyska tidningen Der Spiegel skriver i sitt senaste nummer att Tyskland och Frankrike försöker övertala Portugal att söka hjälp snarast, för att minska risken för spridningseffekter.

Det förnekas dock av Portugals premiärminister Socrates: Vi uppfyller målen i vår saneringsprocess, sa han i helgen. Enligt regeringen blev underskottet i den portugisiska statsbudgeten precis som planerat 7,3 procent av bruttonationalprodukten under 2010. Det här året siktar Portugal på att komma ner i 4,6 procents budgetunderskott. Det är fortfarande bra bit högre än eurozonens gräns på högst 3 procents underskott.