Två veckor på barnhem, en vecka på safari

Volonturismen - att turista som volontär har blivit allt populärare och många resebyråer har det i sitt utbud samtidigt som frivilligorganisationerna har slutat skicka ut volontärer. Men vilka risker finns det med volontärturismen och finns det i mottagarländerna ett behov av volontärerna? För vems skull är man volontär egentligen?

– Jag ville få ut så mycket som möjligt från min resa, och att man kunde hjälpa någon gjorde upplevelsen ännu starkare. Så först var jag på ett daghem där jag lekte med barnen och sen åkte jag vidare till paradisön Zanzibar och dök och avslutade resan med att bestiga Kilimanjaro, berättar Marie Carlsson, 20 år som åkte på en volontärresa till Tanzania.

– Det är många som vänder sig till oss och vill jobba som volontärer i Afrika, men vi skickar inte ut några längre. Det som volontärer utan specialkompetens kan göra kan också folk i landet göra. Vi jobbar numera med rättighetsbaserat arbete, dvs. vi pratar inte längre om behov utan om rättigheter, berättar Karin Linvall på solidaritetsorganisationen Afrikagrupperna.

 – Vi reser allt mer och genom våra turistresor säger vi något om oss själva, vilka vi är och framförallt vilka vi inte är. Man vill få perspektiv på sitt liv och den lyxtillvaro man anser att man lever i, fast ändå klagar över, berättar Cecilia Jonsson som doktorerar om just volontärarbete på Linnéuniversitetet i Växjö.

Ett program av Sukran.Kavak@sr.se i Tendens tema: Hjälparna