Förslag på sjätte jobbskatteavdrag får mothugg

1:58 min

Det kan bli ytterligare sänkt skatt för dem som arbetar. Ett sjätte jobbskatteavdrag kan införas om ekonomin går fortsatt bra i Sverige, föreslog Moderatledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, i helgen i en tv-intervju. Men de övriga tre borgerliga partierna kräver andra reformer.

– Ytterligare reformutrymme tycker jag ska vägas gentemot satsningar på fler jobb, exempelvis genom sänkta arbetsgivar- och egenavgifter. Jag tror att det är viktigt att ha en fruktsam diskussion internt i alliansen om vilka satsningar som tjänar Sverige bäst, säger Annie Johansson, Centerpartiets ekonomiska talesperson.

Regeringspartierna börjar nu diskutera vad ett överskott i den svenska ekonomin kan ge utöver det som redan utlovades inför valet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades i SVT i helgen och sa att vallöften kan förverkligas om bland annat halverad restaurangmoms och även sänkt skatt för dem som jobbar, ett femte jobbskatteavdrag från den 1 januari 2012.

Men bortom det ser Moderatledaren alltså ytterligare ekonomiskt utrymme under de närmaste åren.

– Det är min uppfattning att det finns fortsatt ett utrymme också bortom ett femte jobbskatteavdrag, med ytterligare inkomstskattesänkningar riktat till dem som arbetar, säger Fredrik Reinfeldt.

Ett sjätte jobbskatteavdrag är alltså i sikte den här mandatperioden enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. Men han måste övertala de övriga allianspartierna att vara med på förslaget.

Centern vill alltså ha sänkta arbetsgivaravgifter innan ytterligare inkomstskattesänkningar. Kristdemokrafterna vill till exempel se mer pengar till pensionärerna, för att minska skatteklyftan till dem som arbetar.

Folkpartiet vill bland annat ta bort värnskatten för dem med höga inkomster.

– Vi vill också att man ska sänka skatten på inkomst av kapital, så att vi inte har den här långsiktiga, förödande effekten att det är mer lönsamt för utlänningar att äga företag i Sverige än för svenskar, för det leder till att ägandet flyttar från Sverige. Det måste vi ändra på, och det måste vi diskutera nu. Vi vill också naturligtvis ha en fungerande infrastruktur i landet, vi måste se till att vägar och järnvägar fungerar, och är det inte pengar så är det nya ledare som behövs, säger Carl B Hamilton, ekonomisk talesperson för Folkpartiet.