Pressen ökar på Spanien och Portugal

1:38 min

Trycket är fortsatt hårt på de skuldtyngda länderna Spanien och Portugal. I dagarna ska båda länderna ta upp stora lån för att täcka sina underskott och rykten om ett krispaket till Portugal har därför tagit ny fart.

Är det så att Frankrike och Tyskland och andra euroländer just nu håller på att pressa Portugal att acceptera nödlån och ett räddningspaket, precis som Irland tvingades till till slut? Eller ska vi tro på dementierna som kommer från det tyska finansministeriet och den portugisiska regeringen?

Det pågår inga sådana diskussioner, uppger Bryssel - men redan före jul skrev tyska Financial Times om trycket på Portugal och också då dementerade den tyska finansministern.

Nu snurrar åter intensiva rykten inför morgondagen, som många ekonomer talar om som den stora testdagen, den avgörande dagen. Räntor och bankaktier i Portugal har redan reagerat negativt på nervositeten.

Portugal ska i morgon hitta köpare till fem- och tioåriga statsobligationer till ett värde av 11 miljarder kronor och frågan är - till vilken ränta?

Dagen efter är det Spaniens tur att ta upp stora lån. Båda drabbas för varje gång av allt högre räntor, men de ligger fortfarande med god marginal under Irlands ränteläge.

Portugal har satt in ett hårt besparingsprogram och uppger att underskottet i statsbudgeten sjunkit två procentenheter. Landet anser sig också göra vad som krävs och vara på rätt väg, även om uppförsbacken är brant. Det verkar inte vara tal om att frivilligt acceptera hjälp utifrån.

Spaniens finansminister Elena Salgado sa i går att hon tror att grannlandet inte behöver något stöd. Men den spanska regeringen är orolig, för om Portugal faller så faller även Spanien.

Utvecklingen i Portugal är viktig för spanska banker och företag, som har stora investeringar där.