EU-lag ska förhindra nya dioxinskandaler

1:53 min

I dag växte dioxinskandalen i Tyskland ytterligare. Nu har man även hittat griskött med för höga halter giftigt dioxin. EU-kommissionen hotar i dag med nya regleringar - om inte djurfoderindustrin snabbt gör åtgärder för att förhindra liknande fel.

EU-kommissionens talesman Frederic Vincent säger sig vara besviken över icke-förslagen från djurfodertillverkare vid ett möte i går kväll. Enligt kommissionen fanns inga konkreta förslag alls om hur man i framtiden ska kunna undvika att skicka ut dioxinhaltigt djurfoder på marknaden.

Det här är nu den fjärde dioxinskandalen inom EU:s matproduktion sedan 2003, och det aktuella fallet i Tyskland beror på att dioxinhaltigt fett, som sannolikt var tänkt för pappersindustrin, blandades i djurmaten av en nu brottsmisstänkt firma.

EU-kommissionen kräver nu bättre övervakning och att produktionskedjan delas upp så att fett till djurfoder aldrig hanteras tillsammans med fetter som ska till industrin.

Om det inte snabbt kommer konkreta förslag från tillverkarna hotar Frederic Vincent från kommissionen med ny lagstiftning på EU-nivå.

Dioxinskandalen har i flera dagar handlat om dioxin hos höns, men i Tyskland har myndigheterna i dag beordrat att hundratals grisar på en gård ska slaktas och brännas efter att man har uppmätt alltför höga halter av giftigt dioxin i en gris.

Det är idag svårt att veta om något dioxinhaltigt fläskkött från den här gården har kommit ut på marknaden, för EU:s krav om ursprungsmärkning gäller i dag bara nötkött, som en följd av utbrottet av galna ko-sjukan för drygt tio år sedan.

Mycket tyder däremot på att EU i år kommer fatta definitivt beslut om att kräva ursprungsmärkning även när det gäller kött från gris, lamm och hönsfåglar. Det kravet kan träda i kraft tidigast 2013.