Inga siffror på ersättning för utförsäkrade

2:31 min

Försäkringskassan har slutat ta fram siffror över hur hög ersättning de som utförsäkras från sjukförsäkringen får. Statistiken väckte politisk debatt i våras när det visade sig att många förlorade tusentals kronor när de utförsäkrades – tvärtemot vad regeringen lovat.

Nu är det inte längre någon som vet hur de utförsäkrades ekonomi ser ut.

– Vi har valt att prioritera andra uppdrag vi har haft till regeringen bland annat. Vi har fokuserat på att följa hur många som har lämnat sjukförsäkringen och hur många som har gått över till Arbetsförmedlingen, säger Magdalena Brasch som är ansvarig för Försäkringskassans analyser.

Efter ett år med regeringens nya sjukförsäkring har cirka 42 000 personer utförsäkrats och erbjudits plats i Arbetsförmedlingens arbetsintroduktion i stället. Inför förändringarna var det många som oroade sig för hur ersättningen skulle bli i det nya systemet, men i december 2009 lämnade dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin lugnande besked.

– Majoriteten av dem som nu lämnar sjukförsäkringen kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än vad man hade när man var sjukskriven, sa han då.

Är det någon som kommer att få mindre pengar?

– Ja, det finns tyvärr ett mindre antal personer som inte har en sjukpenninggrundande inkomst, och det beror i många fall på att man faktiskt inte har haft en lön tidigare, och de kommer dessvärre att få något mindre. Men det handlar om ett tusental personer.

Men det handlade om många fler, visade det sig. Av de första 12 000 som började arbetsintroduktionen var det 5 400 personer som fick mindre pengar än tidigare.

61 procent fick lika mycket eller mindre än de fått i sjukförsäkringen. Vad resten av de 42 000 som utförsäkrades förra året får i ersättning vet man alltså inte. Magdalena Brasch ser inget konstigt med att regeringen inte har frågat efter siffrorna.

– Nej, jag tror inte att det finns någon baktanke med att vi inte fått något uppdrag kring det här, utan vi har fått andra uppdrag och vi har prioriterat de regeringsuppdrag vi har haft.

Men Miljöpartiets ledamot i sjukförsäkringsutskottet, Gunvor G Ericson, kräver nu besked av den nya arbetsmarknadsministern Hillevi Engström om varför regeringen inte har följt upp sitt löfte om bättre ersättning för de flesta utförsäkrade. Ministern vill inte uttala sig förrän riksdagen har debatterat frågan nästa vecka. Men Gunvor G Ericson säger att det här är regeringens ansvar.

– Det var ju regeringen som gjorde den här stora förändringen i sjukförsäkringen och då bör man också följa upp hur det går för enskilda människor, hur det går för helheten, hur ser gruppen ut som blir långtidssjukskrivna, vilken ekonomisk och social trygghet får de?