Norrköping

Bön på hållplats orsakade polispådrag

1:37 min

Stora polisresurser sattes  igår eftermiddag in in sedan en väktare reagerat på att en man med utländsk bakgrund utfört någon form av böneritual på en busshållplats i Hageby centrum innan han klev på en lokalbuss.

Larmet om händelsen kom vid 14.30-tiden på onsdagseftermiddagen och polisen tog det säkra före det osäkra och åkte ut för att kontrollera mannen, som är född 1982.

– Vi skickade tre-fyra patruller för att se om vi kunde lokalisera mannen, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Bara en liten stund senare stoppades han på en annan busshållplats vid Hörsalsparken.

– Vi gjorde en visitation enligt polislagens 19:e paragraf för att söka efter farliga föremål. Men det visade sig att mannen var helt grön, och det var inga konstigheter över huvud taget, säger Torbjörn Lindqvist.

Var det några andra än väktaren som blev rädda på platsen?

– Det har jag inte fått några uppgifter om. Det är bara väktaren som har hört av sig till oss i alla fall.

Polisen har den senaste tiden fått fler samtal av samma typ. För några veckor sedan var det någon som observerade två män som uppförde sig misstänkt på ett tåg i Linköping, men inte heller den gången rörde det sig om något brottsligt.

 Vad tror du att det här beror på?

– Den stora anledningen är väl självmordsbombningen i Stockholm innan jul. Folk är lite mer på tårna inför saker som de uppfattar som främmande eller hotfulla, trots att de inte är det på något vis.

Hur resonerar ni från polisens sida när det gäller misstänksamheten som uppstår?

– Hellre att folk ringer till oss en gång för mycket än en gång för lite. Vi har verktyg att kontrollera situationer som är potentiellt hotfulla. Nu var det inte så i det här fallet.

Företrädare för Sveriges muslimska råd anser att polisens agerande är upprörande och oacceptabel. Man menar att misstänksamheten mot muslimer ökat efter självmordsdådet i Stockholm och att polisens agerande i det här fallet är ren diskriminering.

– Bara för att man ber är man inte terrorist, säger Moustafa Kharraki, vice ordförande i Sveriges muslimska råd.