Merkel berömmer Portugals åtstramningspolitik

1:51 min

Portugal lyckades i går låna upp pengarna som landet behöver för att täcka upp underskottet i sina finanser. Men reaktionerna i eurozonens största ekonomi, Tyskland, är blandade.

Medan förbundskansler Angela Merkel berömde Portugals åtstramningspolitik menar finanstidningarnas analytiker att det ändå bara är en tidsfråga innan Portugal kommer att tvingas sökta hjälp från valutaunionens räddningsfond.

Den lyckade försäljningen av statspapper är bara en kort andningspaus för Portugal. Räntan som landet måste betala för att få låna drygt 11 miljarder kronor är alldeles för hög för ett land som måste spara, och som inte kan räkna med någon vidare tillväxt framöver.

Dessutom är det antagligen den europeiska centralbanken som har köpt en stor del av obligationerna, skriver tidningen Wirtschaftswoche i en kommentar. Tidningen är en av många här i Tyskland som menar att det bara är en fråga om när Portugal kommer att tvingas be de övriga euroländerna om hjälp, vad landets ledande politiker än säger.

Andra tyska medier pekar på EU-kommissionens dåliga tajming. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa att han vill öka storleken på euroländernas räddningsfond. Att pratar om att mer pengar behövs just samma dag som Portugal lyckas sälja statspapper, det är ju raka motsatsen till att lugna marknaden, så lät det bland annat på TV-nyheterna Tageschau.

Tyskland, eurozonens största ekonomi, har hittills varit kallsinnigt till att skjuta till mer pengar till räddningsfonden, men vid en presskonferens sa förbundskansler Angela Merkel att Tyskland är berett att göra det som krävs för att rädda euron.

– Det är vår gemensamma valuta som Tyskland har tjänat mycket på, sa Angela Merkel.

Och hennes finansminister, Wolfgang Schäuble, sa att länderna i eurozonen arbetar på att komma överens om en övergripande lösning på valutaunionens ekonomiska kris. Tysklands finansminister hoppas att paketet ska vara klart till EU-toppmötet i februari eller det i mars.