Radioteatern ger: Så länge hjärtat slår

-en berättelse om Zjenja Rudneva, skolflickan som blev bombflygare.Manus och regi: Gunilla Bresky. Fredag 25 februari 19.03. Sänds även 27/2 20.03 samt natt mellan 5-6/3 00.15 -Jag är vid fronten sedan fem månader. Jag flyger som navigatör i ett flygplan och fäller bomber över tyskarna. Min första bomb lovade jag att de skulle få som hämnd för mitt älskade universitet. Så skriver Zjenja Rudneva i ett brev till sin tidigare lärare i oktober 1942. Zjenja var student i Moskva när Tyskland anföll och kriget började.

Hon anmälde sig som frivillig till flygvapnet. Via hennes dagbok och brev får vi följa arbetet i 588:e nattbombarregementet, det enda regemente som någonsin funnits där alla var kvinnor, både piloter, navigatörer, tekniker och mekaniker. Deras uniformer var sydda för män och stövlarna i storlek 41-43 fick de stoppa med tidningspapper. I små plan av trä och tyg flög de livsfarliga uppdrag varje natt. Deras uppgift var att bomba de tyska trupperna. Fallskärmarna lämnade de hemma för att kunna ta med maximalt antal bomber. De gjorde fler flygningar än sina manliga kollegor. Tyskarna döpte dem till ”natthäxorna”. Zjenja Rudnevas dagbok har dramatiserats för radio av  Gunilla Bresky. En föreställning från SR Luleå 2008.

Efter föreställningen: Livet bakom medaljerna
De var kanske världens modigaste kvinnor, de ryska piloter, som nattetid bombade tyskarna på östfronten. Men här i väst är de nästintill okända. - Det de gjorde var helt unikt, säger Christer Bergström som skrivit många böcker om andra världskrigets flyghistoria. Ett program av Naila Saleem.