Gudar och människor

4:51 min

1996 kidnappades 7 franska munkar från ett kloster i Algeriet. En tid senare påträffas kropparna. Under 90 talet ökade nationalismen i landet och Algeriet ville skaka av sig de gamla kolonisatörerna. Vita män från väst var inte välkomna. Samtidigt som detta skedde på politisk nivå, hårdnade även klimatet i landet. En islamistisk terrorgrupp dödade europeiska gästarbetare och det var även de som tog på sig skulden för kidnappningarna av munkarna. Så här 14 år senare ser bilden av vad som egentligen hände med munkarna lite annorlunda ut. Algeriet har erkänt att munkarnas död berodde på den algeriska armen, och att den islamistiska terrorgruppen var kopplad till regimen och utförde order å deras vägnar.

"Gudar och människor" är en tyst film som utspelar sig innan dessa händelser, när munkarna diskuterar och funderar på hur de ska göra när situationen blir allt mer kritisk. Ska de lämna sitt livsverk, det nära samarbetet med byborna och ge vika för vapen? Ska de fly, när deras muslimska bröder och systrar måste vara kvar i en situation som börjar likna ett inbördeskrigs?

Den här historien känns väldigt aktuell idag. Den berättar om möten bakom de religiösa olikheterna och gör gudstron till något förenande. Så hur ska man göra med terrorn, fly eller stå emot? Filmen ger inga svar, men den väcker tankar om medmänsklighet och tolerans.

Filmen har sverigepremiär den 14 januari.

Här kan ni lyssna till min rapport från Cannes om filmen:

/Lisa Bergström