Recept: Söndagskyckling

20 januari 2011

På 1950-talet var kyckling definitivt söndagsmat. Helst helstekt med gräddsås, potatis, pressgurka och gelé. Sedan kom broilern, den som senare fick dåligt rykte men när den lanserades var en genialisk nyhet - stor nog att räcka åt hela familjen!

4 pers

1 djupfryst kyckling, ca 1 kg
mör eller olja
salt, peppar
1 kryddmått torkad körvel eller rosmarin

Till gräddsås:
2 msk vetemjöl
1 tärning hönsbuljong
3-4 dl vatten
1 dl grädde

Tina kycklingen och torka av den väl. Inälvorna ska inte vara med.

Bryn matfettet i en stekgryta. Bryn kycklingen runt om tills den är vackert brun. Krydda under tiden.

Lägg kycklingen med bröstet ner. Sänk värmen, lägg på locket och efterstek på svag värme i 50-60 minuter. Den ska vara helt genomstekt.

Det behövs ingen vätska, men tillsätt lite mer matfett under stekningen om det verkar torrt. Vänd kycklingen ett par gånger. Ta upp kycklingen. Smält lite matfett i grytan, vispa ner mjölet och späd med buljong. Koka i 2-3 minuter. Tillsätt grädden, salta, peppra och låt såsen puttra en stund på svag värme.

Servera med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker och ev. gelé.

Som ensamt barn fick jag mycket som större barnaskaror missade. Min far var från Skåne och gillade fett och fint käk, gärna stek. Vi åt inte lika mycket grönsaker som man gör i dag, det var mest sönderkokta ärter och morötter på burk. Någon tomat möjligen och råa grönsaker på sommaren. Jag åt mycket gröt och saltade på det mesta.

Gunnel, född 1947
Recept ur Lilla nostalgiboken 50-talet  av Annica Triberg & Eva Kallhed