Slut med kronor i Estland

1:59 min

I dag är sista dagen då man kan betala med estniska kronor i Estland. Övergången till euro har fungerat bra, säger Lis Kask som driver en liten klädbutik i Tallin.

Sedan euron infördes vid årsskiftet har man kunnat betala både med euro och estniska kronor, men nu är det euron som gäller.

– För mig har övergången fungerat bra. Vi har inte haft några problem, för vi har haft båda valutorna på priserna i butiken, säger Lis Kask.

Det närmaste halvåret ska affärerna märka ut priset både i euro och estniska kronor så att kunderna ska lära sig den nya valutan när kronan nu försvinner från handeln.

I Lis Kask butik har ingen betalat med estniska kronor den senaste veckan, och redan i måndags meddelande den estniska centralbanken att det var mer euro i omlopp än estniska kronor och att bytet gått smidigt i hela samhället.

Tallinbon Valeria Matsova har just köpt middagsmat, för euro. Inför eurons inträde fanns det en oro att priserna skulle höjas, men varken hon eller Male Sinisalo som köpt både mat och en jacka för sina nya euro ser någon stor skillnad.

– Det är inte så stor skillnad. Priserna höjdes redan i höstas, så jag märker ingen skillnad nu, säger Valeria Matsova.

Hon tillhör dem som tycker att det är bra att Estland blir euroland - även om hon har en praktisk invändning.

– Det är så många tunga mynt, det är vi inte vana vid, vi har mest haft sedlar i Estland, men vi vänjer oss nog, säger hon.