Saab

Saab populärare som tjänstebil

1:22 min

Nu börjar de svenska företagen lita på Saab igen och allt fler väljer någon av företagets modeller som tjänstebil. En viktig marknad för Saab då just tjänstebilar utgör den absolut största delen av försäljningen.

NCC, ett av Norden största bygg- och fastighetsföretag gick senast vid årsskiftet tillbaka till att hämtas sina bilar från Trollhättan.

– Vi har trycket från våra medarbetare att Saab ska vara valbar bil, Saab har tagit fram ett par 120 gramsmodeller, alltså koldioxidutsläppet ligger under 120 gram. Och sedan finns det en orsak till: det är en svensk bilfabrikant, säger Lennart Persson som är ansvarig för bilinköpen på NCC.

Att fler företag nu hittar tillbaka till Saab bekräftas av Ronny Svensson, VD för tjänstebilsföretaget Ynnor.

– De har gjort en remarkabel återhämtning de sista tre månaderna. De ligger idag på en tredjeplats till företagsförsäljningen och det är riktigt bra, säger han.

Men, för det brukar ju alltid finnas ett men när det handlar om bilförsäljning och statistik, även om Saab de senaste månaderna har visat prov på att de är på rätt väg är det en lång bit kvar. 2008 sålde Saab 11 000 bilar tjänstebilar, 2010 orkar försäljningen inte ens upp till hälften av det, enligt statistik från Ynnor. Men de senaste månaderna, i takt med att både produktion och försäljning börjat komma igång, har man märkt en vändning.

– Tillverkaren och importörerna tycker jag har gjort ett bra jobb och fått fram grejerna så de kan säljas. Nu är det återförsäljarna som måste ta över stafettpinnen och ut och jaga, säger Ronny Svensson.