Just nu

  • Ishockey, Örebro-Leksand, kl 18.55!
VARGJAKTEN

Valpar riskerar att bli föräldralösa

2:17 min

I morgon börjar jakten på varg. I vårt grannlän Gävleborg är det tre vargar som får skjutas oberoende av kön och ålder, vilket innebär att båda föräldradjuren i en flock kan skjutas bort. Och det är precis vad som hände i det så kallade Amungereviret vid förra årets jakt.

Enligt Naturvårdsverkets beslut så är det alltså tillåtet att skjuta bort ett föräldrapar. Och det ar precis detta som hände i Amungereviret i fjol då tre eller fyra valpar blev föräldralösa.

Tomas Brenelind vid Länsstyrelsen i Gävleborg är den som har undersökt vad som hände med valparna.

– Vi har kunnat se att de tre djuren som gick tillsammans och som är ungvargarna slog ett rådjur i början av februari. Sedan har vi sett flera jaktförsök efter älg, och de har också tagit en hare och en räv också, säger Tomar Bernelind.


Stora reaktioner
Det var i det så kallade Amungenreviret, i sydvästra Hälsingland, som de båda vargföräldrarna sköts den 5 januari vid förra årets jakt och lämnade tre eller fyra valpar, eller ungvargar, efter sig.

Det blev stora reaktioner, många undrade hur det skulle gå för de efterlämnade ungarna - skulle de klara sig själva och skulle de i så fall bli så kallade problemdjur som sökte sig till bebyggelse.

Länsstyrelsen i Gävleborg fick i uppdrag att utreda hur det gick för valparna.

– Och vi fick ju 100 000 kronor för det arbetet. Man är helt enkelt ute och söker av i skogen och ser hur många de är som rör sig tillsammans och bestämmer art och antal, säger Tomar Bernelind.


Kan hända igen
Tyvärr fick länsstyrelsen inte medel för att GPS-märka vargarna, vilket hade gett bättre resultat.

Men man har kunnat se att ungvargarna har kunnat ta egna byten och att de har närmat sig bebyggelse. Men om det mer eller mindre än vad andra vargar gör, det är svårt att säga, säger Tomas Bernelind.

– Det var vid ett par tillfällen valparna kom in nära en gård, men det är svårt att säga att det var i en större utsträckning än det annars hade varit.

Och det här kan hända igen vid den här jakten. Vargar får nämligen skjutas oberoende av kön och ålder.

– Det är samma villkor som vid förra jakten, berättar Tomar Bernelind.

I Dalarna får sex djur skjutas, i Värmland sex och i och Örebro två.

Dalanytt
dalanytt@sr.se