Saab

Saab jagar Volvo och Audi

1:27 min

Saabs tjänstebilsförsäljning pekar nu uppåt, men under den kris som har varit har företaget förlorat viktiga marknadsandelar.

– Det finns ju alltid någon som har tjänat på att Saab har haft det problematiskt. Och det är klart att de konkurrenter som har fått in sin fot på olika företag och hittat fram till kunder ämnar ju inte att försvinna frivilligt bara för att Saab är på gång igen, säger Magnus Hansson, Saabs Sverigechef.

– Så det är en tuff konkurrenssituation, man får jobba metodiskt kund för kund, företag för företag och utnyttja de fördelar man har, säger Magnus Hansson, Saabs Sverigechef.

Han pekar ut Audi och Volvo som Saabs främsta konkurrenter på den svenska marknaden. Just Volvo ligger stadigt högst på topplistan över tjänstebilar och har, liksom Audi, helt återhämtat sig efter de senaste årens ekonomiska kris.

Saab, däremot, har sedan 2008 förlorat drygt hälften av sin tjänstebilsförsäljning i Sverige, även om det nu alltså går åt rätt håll. Men Magnus Hansson har några ess i rockärmen som han tänker dra fram under året.

– 9-5:an, till exempel, har ju inte nått upp till sin fulla potential med tanke på att det bara är en sedan. Så det är en utmaning och en möjlighet sen när sportkombin kommer i 9-5:an och vi kompletterar 9-5-familjen.

Dragloket i dag är den mindre 9-3:an, som också har kämpat sig under den magiska miljöbilsgränsen på 120 gram koldioxid per kilometer, något som är viktigt inte minst för företagsförsäljningen. Frågan är om det kan vara något som även 9-5:an kommer under?

– Det får vi se, säger Magnus Hansson och ler.