Tidigare LO-ekonom

"S måste satsa på de stora frågorna"

2:00 min

Socialdemokraterna måste skaffa en bättre politik för att skapa tillväxt och jobb. Det var beskedet när partiets kriskommission i dag ordnade en diskussion om jobbpolitik och arbetsmarknad.

Partiet kan inte fastna i en diskussion om halverad moms på restaurangbesök och hushållsnära tjänster, menar ekonomen Sandro Scocco.

– Vi måste tillbaka till de stora byggstenarna och ur plottrandet kring marginalfrågor, säger Sandro Scocco.

Fastnar politiken för lätt i ytan närmast vardagslivet?

– Ja, och det blir lite populistiskt. Man lanserar förslag som jag kan tycka inte rimligtvis kan bidra till de större lösningarna.

Förutom restaurangmomsen och hushållsnära tjänster fastnar Socialdemokraterna också i plottriga diskussioner om detaljer i a-kassan och arbetsrätten, menar Sandro Scocco, som bland annat varit LO-ekonom.

I stället tycker han att partiet borde satsa på utbildning och forskning för att stärka tillväxten, men också ta tag i spänningar som kan sabotera den ekonomiska stabiliteten och hota vägen mot fler jobb.

Ett exempel på sådana spänningar är större klyftor mellan högavlönade, som till stor del sparar sina pengar och bidrar till höjda priser på bostäder, och fattigare som bara får låna allt mer. Skillnaderna borde utjämnas, menar Sandro Scocco.

– Den ojämna inkomstfördelningen har lett till att vi har börjat leva i ett lånesamhälle och den här skuldkrisen måste vi på ett eller annat sätt lösa.

Tror du att politikerna vågar tala om det här, för det innebär ju vissa ingrepp för de som har pengar och är röststarka?

– Det är det som är dilemmat, för det här är ju inte den svagaste gruppen i samhället.

Jan Edling, analytiker vid Vinnova och tidigare LO, menar att Socialdemokraterna måste skaffa en politik för små och medelstora företag och inte fokusera så mycket som tidigare på storföretagen, som ändå flyttar jobben utomlands.

Till exempel borde det bli billigare för småföretag att satsa på forskning och ta in ingenjörer, till exempel genom riktade skattesänkningar, tycker Jan Edling.

– Småföretagen har ju nästan varit ett skällsord hos socialdemokrater, men nu är det dags att se om huset och inse att det är de här vi ska leva på i framtiden, för det är de som ska leverera sysselsättningen framöver och då måste man ha en politik för det.