Le Pens dotter siktar på presidentposten

1:33 min

Det franska högerextrema partiet Nationella Fronten har i dag valt ny partiledare. Marine Le Pen, dotter till Jean-Marie Le Pen ska nu föra skutan vidare och siktar förstås att ställa upp i presidentvalet om drygt ett år.

– Marine Le Pen är vald, utropar rösten och makten stannar inom familjen, som gjort sig känd för kontroversiella och provokativa uttalanden.

Hennes far Jean-Marie Le Pen lyckades till och med en gång att ta sig till slutomgången i ett franskt presidentval, år 2002.

Direkt efter att dottern Le Pen tillträdde i dag, sa hon att Nationella Fronten nu befinner sig i en valkampanj med blicken fäst på presidentposten och parlamentet.

Marine Le Pen är advokat, har flera barn och är skild två gånger. Hon har under många år varit en debattlysten politiker och framträtt nästan lika ofta som sin far.

I sitt tal nu i eftermiddag handlade det mycket om fransmännens oro inför framtiden och behovet av en stark stat, som försvarar de franska värdena och den franska nationen.

– Vår flagga bränns och vi häcklas av småbuset. Vårt land faller i andras händer, men det ska inte få ske, sa hon under applåder.

Nationella Fronten står för att skydda det franska jämfört med president Sarkozy och övriga som släpper efter för globaliseringen var ett svar i en TV-intervju.

Marine Le Pen har en modernare framtoning än sin far, men islam är hennes värsta fiende och invandringen det största hotet.