Dubbelt så många unga fastnar i spelmissbruk

2:18 min

De unga spelmissbrukarna blir allt fler. På tio år har antalet fördubblats och det är spel på internet och via mobiltelefoner som fångar unga människor i spelmissbruket.

Roger Thörn är föreståndare på Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare.

– Det ökar väldigt mycket bland de unga och de som kommer hit är i sämre skick. De är trasigare, har mer skulder och de har också gått in i en kriminalitet, säger Roger Thörn.

På fredag publicerar Folkhälsoinstitutet en undersökning som visar att gruppen spelmissbrukare mellan 18 och 24 år har ökat kraftigt. Utredare på Folkhälsoinstitutet är Ulla Romild.

– I gruppen 18-24 så har andelen som har problem fördubblats. Det vi ser ganska tydligt är att de som spelar på olika typer av spel på internet där ser vi en tydligare koppling till problem, säger Ulla Romild.

Många som kommer till Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem har spelat dygnet runt, via dator eller mobiltelefon.

– Jag har dem som har spelat bort miljoner på några timmar, men det är andras pengar, säger Roger Thörn.

Det finns 164 000 svenskar vars spelande påverkar deras liv negativt och 24 000 av dem är grava spelmissbrukare. Kent är en av dem.

– Jag känner mig helt maktlös över att kunna sluta. Jag hade också självmordstankar, man förstår inte hur sjuk man är när man är inne i missbruket. När man börjar bli lite friskare så förstår man hur sjuk man var. Jag förstår i dag hur fruktansvärt sjuk jag var, säger Kent.

I dag är Kent fri från spelberoendet.

– Jag har tagit ansvar för mitt eget liv och försöker göra någonting bra av det, säger Kent.

Men utsikterna för en spelmissbrukare att få vård är inte så stor.

– Jag tycker inte att framtiden ser så ljus ut eftersom kommunerna tycker att staten ska stå för det här i och med att de tar in så mycket pengar på det här. Många som kommer hit får avslag på en behandling. Vissa kommuner vill inte ens ta i den här frågan. Det ser inte så ljust ut för de drabbade, man måste avsätta pengar direkt för de drabbade, säger Roger Thörn.