Sörmland

Facket ska se över säljares villkor

1:46 min

Fackförbundet Unionen ska nu se över villkoren för de unga säljare som jobbar utan någon stöttning från facket. Det handlar om de säljare som står i gallerior och köpcentrum runtom i Sörmland och säljer telefonabonnemang och liknande.

Som vi berättat tidigare har de ungdomar som står och säljer telefonabonnemang och annat i gallerior blivit bortglömda av facket. De går ofta på rena provisionslöner och vissa jobbar nästan gratis. Trots det har Unionen inte gjort några särskilda insatser för att fånga upp dem och informera dem om deras rättigheter.

Men nu håller saker på att hända med den här bortglömda gruppen.

– Vi kommer att gå in och titta på vilka företag som anställer de här personerna, har de kollektiv till exempel, säger Karin Skånberg, regionchef på fackförbundet Unionen.

Hon vet inte varför den här gruppen glömts bort. Möjligen kan det vara så att de flesta sett deras jobb som ett övergångsyrke, spekulerar hon.

Inte heller Handels har gjort mycket, ett undantag är en ombudsman för Handels i Eskilstuna, som gått ut på stan och tagit kontakt med säljare.

Men efter att Sveriges Radio Sörmland varit i kontakt med Unionens representanter runtom i Sörmland, har de reagerat. Regionchefen i östra Sörmland, Henrik Bjugård, har tagit kontakt med några medlemmar som jobbar på reklambyrån Face2face o som säljer bland annat elabonnemang. På det här företaget jobbar många helt på provision och i början får säljarna ofta gå på frilansavtal. Det gör att de blir utan både sjuklön och semesterersättning.

Henrik Bjugård ska nu fråga medlemmarna om de vill att facket tecknar kollektivavtal med företaget. Och Karin Skånberg är beredd att ta det här vidare till fler företag.

– Det är en faktiskt en uppgift för oss, säger hon