Transistorer av silke

Forskare på Linköpings universitet har byggt en transistor där strömmen leds via fibrer av silke. Transistorn är den minsta byggstenen i en dator och vanligtvis tillverkad av kisel. Men en silkestransistor kan bli viktig i medicinsk behandling, där det finns behov av elektroniska komponenter som kan sättas in i kroppen för att kunna samspela med biologiska system.

Exempel på hur en silkestransistor skulle kunna användas är till exempel för att mäta olika tillstånd i kroppen och att kommunicera med nerver.

-Vi vill bygga in elektroniska komponenter i levande vävnader, säger Olle Inganäs på Linköpings universitet.

Forskargruppen som står bakom den här upptäckten har tidigare byggt elektrokemiska transistorer med textilfibrer och proteintrådar. Men med tunna silkesfibrer spunna av silkesmasken (Bombyx mori) får man ännu bättre egenskaper, inte minst för samspelet med biologiska system, enligt forskarna.

Referens: Woven electrochemical transistors on silk fibers av Christian Müller, Mahiar Hamedi, Roger Karlsson, Ronnie Jansson, Rebeca Marcilla, My Hedhammar och Olle Inganäs, Advanced Materials online 20 december 2010