Östgötakvinnor i radioarkivet

5:36 min

Det är dags för en ny djupdykning i Sveriges Radios digra arkiv. Denna gång har Mats Carlsson Lénart letat efter östgötska kvinnor i radiohistorien. Du möter adelsdamer och fackföreningskämpar i åtta avsnitt under vintern.


Del 1 Louise Adelswärd

Först ut är friherrinnan Louise Adelswärd i Åtvidaberg som i åtskilliga decennier var en av Östergötlands förnämsta damer. 1944 kom Radiotjänsts ljudbil till Åtvidaberg och till herrgården Slevringe där Louise Adelswärd berättade om gångna tider…

Del 2 Josefina Backé

Josefina Backé jobbade på Holmens i mer än 30 år och var en av den norrköpingska textilindustrins kvinnliga fackliga pionjärer. 1946 intervjuades Josefina av reportern Lars Madsén.

Del 3 Eva Mörner Montgomery

Idag ska vi höra Eva Mörner Montgomery berätta om hur det var att som herrgårdsbarn inte få gå i skola utan bli privatundervisad av guvernant hemma. Eva Montgomery, som växte upp på Herrborums slott i Sankt Anna, talade i radio 1941.

Del 4 Karin Delden (sänds 28 jan)

Karin eller Caj som hon kallades i dagligt tal utbildade sig till gymnastikdirektör och var i många år en ledande personlighet inom svensk elitgymnastik, bland annat som överledare för de svenska gymnasterna vid flera olympiska spel, exempelvis i Helsingfors 1952.

Del 5 Ellen Tiselius (sänds 1 feb)

Idag ska få höra en av de många kraftfulla landshövdingskor som under seklerna bebott slottet i Linköping. Ellen Tiselius, som under åren 1930-41 i egenskap av landshövdingehustru var länets första dam. Den första radioinspelningen som finns med henne gjordes en kall januarikväll 1940 när ledande kvinnor från hela Östergötland var samlade för att sticka på Linköpings slott, sticka varma kläder till de mångs svenska soldater som då börjat mobiliseras.

Del 6 Marianne Zetterström (sänds 4 februari)

Vi ska höra författaren och kolumnisten Marianne Zetterström, känd som signaturen Viola i Svenska Dagbladet och som maka till gamla revykungen Kardemumma. Marianne Zetterström växte upp i Norrköping och 1971 berättade hon i radio om sitt förhållande till barndomens stad.

Del 7 Olga Johansson (sänds 8 februari)

Vi ska till Söderköping och år 1946 då reportern Lars Madsén intervjuade människor i den lilla staden vid ån och kanalen. En av dom var brunnsförestånderskan Olga Johnsson, född 1875 som fick börja att berätta om stadens skyddshelgon.

Del 8 Signe Ekblad (sänds 11 februari)

Vi tar klivet utanför inte bara länets utan också landets gränser, för vi ska låta Signe Ekblad berätta om julfirande i det heliga landet - Signe Ekblad som i många år var rektor för svenska skolan i Jerusalem men som var född och uppvuxen på slätten utanför Ödeshög. 1938 berättade Signe för den svenska radiopubliken om julfirande i den heliga staden.

Del 9 Gullan Johansson (sänds 15 februari)

Vår serie med historiska östgötskor vars röster finns bevarade i Sveriges Radios arkiv är egentligen slut men vi har en kvinna kvar att berätta om - men det vi vet om henne är inte mycket och nu hoppas vi i stället på att någon av er lyssnare kan höra av sig och berätta något om Gullan Johansson, som 1942 jobbade på Saab i Linköping.