Regeringen kräver statistik på ersättningsskillnad

2:09 min

Regeringen kräver nu att Försäkringskassan tar fram statistik över hur det går ekonomiskt för dem som har utförsäkrats från sjukförsäkringen. Förra veckan berättade Ekot att Försäkringskassan inte längre tar fram de siffrorna, men Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att det måste bli ändring på det.

– Vi vill ha en kontinuerlig uppföljning av hur det går för människor som lämnar sjukförsäkringen, och där ingår naturligtvis hur det går för dem ekonomiskt, säger Ulf Kristersson.

I våras plockade Försäkringskassan fram siffror på hur det hade gått för dem som först utförsäkrades från sjukförsäkringen när reglerna ändrades vid förra årsskiftet. Statistiken vållade politisk debatt eftersom många förlorade tusentals kronor i samband med att de flyttades över från sjukförsäkringen till Arbetsförmedlingen – tvärt emot vad regeringen hade lovat.

Och förra veckan kunde Ekot alltså berätta att Försäkringskassan inte längre för någon statistik över den ekonomiska ersättningen till de utförsäkrade. Och ännu en gång fick regeringen kritik.

Den här gången för att försöka dölja hur ersättningarna egentligen ser ut för de 42 000 människor som lämnade sjukförsäkringen förra året. Men regeringen försöker inte alls undanhålla några fakta, säger Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

– Nej, det är helt felaktigt. Lika säker och stolt som jag är över att vi totalt sett är på väg mot rätt håll när det gäller sjukförsäkringen, lika uppenbart är det att vi har problem som vi måste lösa.

– Och ska man lösa dem måste man ha fullständig information om bakgrunden och orsakssambanden och hur det ser ut. Så jag är självklart intresserad av att veta hur det går för människor ekonomiskt när man lämnar sjukförsäkringen.

Så sent som förra veckan sa Magdalena Brasch som är ansvarig för Försäkringskassans analyser att regeringen inte har frågat efter statistik över ersättningarna och att man därför har prioriterat att jobba med annat. Men nu har hon ändrat sig.

– Vi tycker att det är dags att göra en uppdatering av den statistik som vi tog fram i våras där vi tittade på skillnaden i ersättningsnivå mellan arbetslivsintroduktion och den ersättning man fick i sjukförsäkringen.

Varför just nu?

– Det har gått nio månader och det är en lämplig tid att titta på det igen, säger Magdalena Brasch.