Chockad över stängning av Vietnamambassad

2:16 min

På svenska ambassaden i Vietnams huvudstad Hanoi har förberedelser för den nyligen beslutade nedläggningen nu inletts. Stängningen av ambassaden sker för att spara pengar, efter att riksdagen röstat för nedskärningar i regeringskansliets budget.

Kommunistpartiet har haft sin kongress senaste veckan i Hanoi, det blev inga stora reformer. Men trots att partiet har monopol på makten så har det skett en del sociala förändringar i Vietnam på senare år, till exempel när det gäller rättigheter för homosexuella och en öppnare debatt om korruption.

– Jag är chockad och ledsen över att Sverige stänger sin ambassad, jag kunde inte tro det, säger Le Quang Binh, som leder gruppen Isee, som arbetar för sexuella och etniska minoriteters rättigheter.

– Om du talar med vietnameser här så märker du att de flesta har varma känslor för Sverige.

Han hoppas på ett mirakel så att beslutet ändras.

Han och andra aktivister jag talar med säger att svenska diplomater spelar en viktig roll för att stödja vietnameser som i stark motvind arbetar för ökade rättigheter och mot korruption.

Tack vare Sveriges mångåriga stöd till Vietnam har svenska diplomater ibland kunnat ta upp känsliga ämnen med regeringen i Hanoi som inte andra länders diplomater velat röra.

– Sverige har varit en gladiator, en ledare i dessa frågor, säger Le Quang Binh.

Vietnam med över 80 miljoner invånare är en allt viktigare ekonomisk aktör. En del svenska företagare är också bekymrade över nedläggningen av ambassaden.

– Jag blev ganska förvånad när jag hörde om nedläggningen av ambassaden. Det var ingenting som pratats om tidigare. Vietnam är ett växande land, och det kommer fler svenska företag hit, säger Niklas Jonsson som driver ett företag i Ho Chi Minh-staden.

I Stockholm säger regeringen att stängningen av den stora ambassaden i Hanoi är olycklig, men nödvändig sedan riksdagen fattat beslut om besparingar. Planen är att ambassaden ska stängas under andra halvåret i år.

– När ambassaden stängs kommer det mesta av det Sverige gör att bli svårare att göra. Min uppgift nu är att göra det bästa av situationen, säger Staffan Herrström som är ambassadör i Vietnam.