Svensk upptäckt kan bromsa Parkinson

1:31 min

Forskare i Lund har upptäckt de mekanismer som gör att sjukdomen Parkinson sprider sig i hjärnan. Det banar väg för helt nya behandlingsformer.

Det handlar om att forskarna identifierat sjuka proteiner som sprider sig från cell till cell.

– Nästa steg hoppas vi är att vi kan hämma mekanismen så att vi kan stoppa sjukdomens fortskridande. Det skulle innebära att patienter som precis fått diagnosen skulle kunna få ett nytt tilltänkt läkemedel i framtiden. Det läkemedlet skulle göra att de inte blev sämre utan hade en väldigt mild sjukdom, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap i Lund.

Något typ av bromsmedicin?

– Ja, det är det vi hoppas. Många försöker hitta den här bromsmedicinen men ingen har försökt att angripa just den här mekanismen.

De sjuka proteinerna sprider sig på ett infektionsliknande sätt från cell till cell i hjärnan. Det är alltså en process i hjärnan och inte en smittspridning mellan människor. Patienter med Parkinson brukar inte söka hjälp förrän de får problem med rörelseorganen, men då har de redan haft sjukdomen i flera år. Parkinson drabbar en på hundra över 65 år.

– Det är den näst vanligaste sjukdomen som långsamt bryter ner hjärnan efter Alzheimers sjukdom, säger Patrik Brundin.

Lundaforskarna går nu vidare och skall försöka bromsa spridningsprocessen med potentiellt nya läkemedel. Man skall också försöka identifiera den plats där sjukdomen först börjar i hjärnan.

Patienter brukar först märka av problem med luktsinnet, matsmältningen och sömnen innan sjukdomen drabbar rörelseorganen. Tidsperspektivet för att ta fram nya mediciner rör sig i regel om cirka tio år.

– Håller de här fynden är det en spännande öppning för en helt ny behandlingsprincip för en väldigt stor patientgrupp, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap i Lund.