Irlands Cowen vann förtroendeomröstning

1:30 min

Irlands premiärminister Brian Cowen vann på tisdagskvällen en förtroendeomröstning i sitt eget parti Fianna Fáil och sitter därmed kvar som partiledare.

Premiärminister Brian Cowen och hans borgerliga parti Fianna Fáil har fått bära mycket av skulden för Irlands djupa ekonomiska kris och opinionssiffrorna är i botten inför parlamentsvalet som väntas hållas i slutet av mars. Och det har länge höjts röster internt för att Brian Cowen inte är rätt man att leda partiet i valrörelsen utan att det behövs en frisk fläkt.

Det som gjorde att ledarfrågan ställdes på sin spets just nu var uppgifter i en ny bok om att Cowen skulle ha umgåtts privat med chefen för en av Irlands krisbanker, strax innan regeringen beslutade att rädda banken, en räddning som har blivit mycket dyrbar för den irländska staten.

Cowen förnekar alla oegentligheter och för att få tyst på de inom partiet som tyckte att det nu var det dags för Cowen att kliva av så utlyste han en förtroendeomröstning bland partiets parlamentsledamöter.

Bara en av de tyngre ministrarna steg fram och krävde Cowens avgång och det var utrikesminister Micheál Martin, som anses själv vilja bli partiledare. Men han fick inte med sig tillräckligt många av de övriga i partigruppen och avgick som utrikesminister omedelbart efter omröstningen.

Brian Cowen kommer nu att leda partiet åtminstone fram till valet som förmodligen resulterar i att partiet förlorar regeringsmakten.