Skiffergas - Sveriges nya fossilkälla?

8:57 min

IEA spår att bränsle från naturgas kommer att bli allt viktigare framöver som ersättning för oljan. Särskilt het just nu är den så kallade skiffergasen som USA pumpar upp i allt snabbare takt, och snart kanske också Sverige. I Skåne har oljebolaget Shell redan borrat efter skiffergas på tre platser och protesterna har varit starka bland annat i Tomelilla. Vår reporter Odd Clausen har träffat protesterande boende och Shell.

– Jag bor i ett landskap som är som ett Skånskt Provence med böljande fält och har 300 meter till borrhålet, berättar Bruno Harrysson i byn Hardeberga.

Denna "nya" energiform har vuxit mycket fort i USA, där skiffergasen om tio år av somliga experter tippas vara lika stor som den "vanliga" naturgasen. Och sökandet efter skiffergas pågår nu i många länder över hela världen, i Europa sker det i bl a Frankrike, Tyskland, Nederländerna - och Sverige.

Holländska är först ut i Sverige, har skaffat sig undersökningstillstånd i 20 skånska kommuner och alltså provborrat i tre.
– Vi har amsökt licens om alunskifferlagret här i Skåne och vi vet att det finns skiffergas, men inte hur mycket ännu så det är det vi undersöker, berättar Henry Carlsson som är informatör hos Shell.

I somras var uppmärksamheten stor kring Shells planer, borrningarna hade just avslutats och ett riksdagsval stod för dörren, och motståndarna samlades till protestfest mitt i Österlen. Motståndet är organiserat av nätverket  som ville få politikerna att lova ändra minerallagen, så att kommunerna ska få möjlighet till veto mot utvinning av t ex metaller och gas.

Carl Piper, själv stor markägare i området, är nätverkets ordförande:
– Vi upprördes på många vis över det här. Dels därför att minerallagen är antik och dels för att samhället nu pekar mot nya tidens energi så kunde vi inte förstå vad det skulle vara för vits att borra upp de sista fossila resterna

I vår kommer Shell att meddela resultatet av borrningarna. Om proverna är positiva så vill Shell gå vidare och starta gasutvinning på minst två platser i Skåne. Henry Carlsson säger att under själva borrningsarbetet behövs en större yta ca en fotbollsplan stor, men när produktionen startat är det enda man ser en friggebod och ett staket. Det är hela utvinningsanläggningen och miljöriskerna är små, hävdar Shell.

Det som gjorde skiffergasen kommersiellt gångbar var ny teknik, "Hydraulic fracturing" , att man spjälkar upp delar av det berglager som innehåller gasen med hjälp av vatten och sand/grus och "horisontell borrning, där man borrar i sidled under ytan upp till två kilometer.
– Det innebär att man skickar ned ett antal okända kemikalier för att spränga loss fickor och få ut gasen. Vad som sen händer med kemikalierna och strukturen i berget eller grundvattnet är det ingen som vet, säger Carl Piper.

Men anhängarna pekar på att skiffergasen är miljövänligare än annan fossil energi, eftersom den avger mindre växthusgaser än olja och kol:
– Det är det snabbaste sättet att ställa om i avvaktan på biogas och andra förnyelsebara energikällor, enligt Henry Carlsson på Shell.

Skiffergasen är Sveriges enda fossila energikälla. Henry Carlsson hos Shell menar att behovet av detta tillskott kommer att bli stort:
– Det är 6000 arbetstillfällen som är beroende av gasledningen från Trelleborg till Stenungsund som idag leder naturgas från Danmark, men den håller på att ta slut.

Om Shell begär tillstånd till utvinning av gas i Skåne, så kommer det att kräva en omfattande miljöprövning, förmodligen under många år, innan den eventuellt kan starta och  Carl Piper på Heaven or Shell, hoppas att poltikerna ska lyssna på de lokala protesterna till dess.

Odd Clausen
klotet@sr.se