HÄLSA

"Vi kan med gott samvete äta oss mätta igen"

1:28 min

Bort med lättprodukter och in med fet mat om du vill bli smal, det är budskapet från Karlstadsläkaren Andreas Eenfeldt. Han har en välbesökt blogg om dieten och är nu aktuell med sin bok Matrevolutionen.

– Ja, jag tror att ibland så krävs det en revolution när förändringar går lite för långsamt, och det är vad min bok "matrevolutionen" tar upp. Att man kan faktiskt äta sig frisk och smal med riktigt mat, vilket inte är de råd som vården ger idag.

Men kan du förstå att jag och många med mig är väldigt förvirrade?

– Det förstår jag absolut. Det är väl så att sen 80-talet ungefär så har ju många trott att naturligt fett skulle vara väldigt farligt, av något skäl. Men nu visar det sig i stora moderna studier att det här har varit ett misstag och att de här lightprodukterna som vi har fått istället, med massa tillsatser och socker i, de gör ju inte folk friskare och smalare. Utan det är till och med så att folk riskerar att bli sjuka och mer överviktiga av dem, och när vi genomskådade det här misstaget så kan vi med gott samvete äta oss mätta igen på riktigt mat, och bli friskare och smalare.

Du är läkare här i Karlstad, kan du vara opartisk när du möter en patient?

– Jag försöker använda de råd som har bäst effekt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, det är ju vad legitimerad sjukvårdspersonal ska göra. Då menar jag att det är tydligt idag att lågkolhydratkost är effektivare för viktnedgång och för blodsockerkontroll för diabetiker och överviktiga, det finns det bra studier på, säger Andreas Eenfeldt.