Svensk satsning i Moldavien

2:09 min

Än så länge är det få svenska företag som har etablerat sig i Moldavien, det land som brukar beskrivas som Europas fattigaste. Vid sidan av svenska satsningar i telekombranschen och kosmetika så har ett svenskt företag byggt upp ett moldaviskt callcenter med inriktning på svenska kunder.

– Vi var 20 från början, och nu är vi 54, säger Ilona Turkano.

Ilona Turkanu är platschef på svenska företaget Samres callcenter i Moldaviens huvudstad Chisinau. Vid datorerna sitter tiotals unga kvinnor och några män och svarar på samtal från färdtjänstkunder i Linköping, Norrköping och Västra Götaland. Callcentret har varit i gång i tre år och gradvis expanderat.

– Från början hade vi bara ett uppdrag och sedan med tiden fick vi fler, säger Ilona Turkano.

Platschefen Ilona Turkanu läste själv svenska på universitetet i Chisinau och arbetade som frilansande tolk innan hon började på Samres. Men de flesta på callcentret kunde inte språket från början utan har gått företagets sex månaders intensivkurs i svenska innan de börjat jobba. 24-åriga Anastasia Ovtjinnikov hade inte haft någon kontakt med svenska språket innan hon blev anställd.

– Svenska är ju inte ett vanligt språk som folk pratar här, det är väldigt exotiskt. Så jag var nyfiken, jag tycker om främmande språk, säger Anastasia Ovtjinnikov.

Under de sex månaderna av språkstudier på heltid hade Anastasia och de övriga på callcentret ett stipendium att leva på. Exakt hur mycket de anställda tjänar vill inte Samres uppge, och det skiftar mellan de anställda utifrån erfarenhet och arbetsuppgifter.

Men det är mindre än en tredjedel av en motsvarande svensk lön, så personalkostnaderna ligger betydligt lägre än för Samres fem callcenters i Sverige. Samtidigt är det ett attraktivt jobb för de unga moldaverna eftersom arbetslösheten i landet är hög och många tvingas utomlands i jakt på jobb. Enligt Moldaviens nationalbank ligger en genomsnittlig månadslön i landet på knappt 1700 svenska kronor. De anställda på Samres får mer än dubbelt så mycket.

Den svenske företagaren Lars Bokander som bor i Chisinau var med och hjälpte Samres bygga upp verksamheten för tre år sedan. Han är förvånad över hur pass smidig etableringen var i den före detta Sovjetrepubliken.

– Man förknippar kanske det här och liknande länder med byråkrati och mutor och den typen av problem, men det var inget eller väldigt lite av det, säger Lars Bokander.