Obamas hälsovårdsreform nedröstad

1:59 min

I USA har representanthuset röstat för att riva upp president Barack Obamas sjukvårdsreform. Omröstningen väntas inte leda till att reformen stoppas, men den ses som en symbolisk protest mot Obamas politik.

Det blev ett rungande ja, röstsiffrorna 245 mot 189, i representanthuset till förslaget att skrota Obamas historiska sjukvårdsreform. Alla republikaner och fyra demokrater röstade för att riva upp sjukvårdslagen. Republikanerna avlöste varandra i talarstolen för att ösa kritik över reformen.

– Obamas reform leder till att staten tar kontroll, sa republikanen Todd Rokita, som också hävdade att amerikanernas frihet står på spel.

Sjukvårdsreformen ses som en av Obamas största politiska framgångar, och innebär bland annat att stora arbetsgivare ska bli tvungna att betala försäkring för sina anställda. Republikanerna hävdar att reformen begränsar valfriheten, och ökar kostnaderna.

Men omröstningen om att skrota reformen blir knappast mer än en symbolisk protest. Allt tyder på att förslaget stoppas när det når nästa instans senaten, där demokraterna är i majoritet.

Att sjukvårdsreformen väcker starka känslor blev återigen tydligt under debatten.

Efter skottdådet i Arizona förra helgen har det blivit diskussion om det hårda politiska tonläget, och många politiker har manat till en mer civiliserad debatt. Alla har uppenbarligen inte lyssnat på den uppmaningen. En demokratisk ledamot liknade till exempel sina politiska motståndare vid nazister.

– Republikanerna säger att sjukvårdsreformen innebär statligt övertagande, de ljuger precis som Hitlers propagandaminister Goebbels, rasade den demokratiske kongressledamoten Steve Cohen.