Hästar

Fler hästar än kor för första gången

1:46 min

För första gången finns nu fler hästar än mjölkkor, enligt Jordbruksverkets uppskattning. Och antalet hästar i landet blir allt fler, samtidigt som mjölkkorna blir färre.

Moa Josefsson läser sista året på hästprogrammet på Naturbruksgymnasiet utanför Jönköping och för henne är hästen oerhört viktig. I ett ridstall strax utanför Jönköping tränar hon dressyr med sin 10-åriga valack Top Flight.

– Man sätter hästen framför sig själv och det är han som är det viktigaste hela tiden. Jag försöker stanna upp lite ibland, så att jag har ett vanligt liv också.

Trenden är tydlig att hästarna i Sverige blir fler, säger Magnus Nordgren, agronom på Jordbruksverket.

– Det finns mycket fokus på hästsektorn. Det är en större del av företagandet på landsbygden och det skapar intäkter. Genom det här så har antalet aktiviteter kring hästar ökat och antalet hästar har också ökat.

Jordbruksverket uppskattar nu att det finns drygt 360 000 hästar i Sverige, vilket är en ökning på mellan tio och 20 procent jämfört med 2004, då den förra mätningen gjordes. Stämmer den uppskattningen finns det nu fler hästar än mjölkkor.

I takt med att korna mjölkar allt mer effektivt, så krävs det färre kor. Därför är det bra att hästarna blir fler och gör landsbygden levande, tycker Magnus Nordgren.

– I och med att det pågår en minskning sedan ett antal år av antalet mjölkkor, så är det bra att hästen ökar för att kunna komplettera.

Moa Josefsson tror att den växande skaran hästar gör det lättare för henne att få jobba med hästar framöver.

– Det är kul att det blir fler och fler och att sporten blir större och större, så att det kanske blir lättare att livnära sig på det i framtiden.