Snart står fler än 5 000 helt utan ersättning

2:37 min

Över 2 000 personer har nu utförsäkrats från sjukförsäkringen utan att kunna få någon ersättning alls. Det handlar om en grupp som inte kan bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir.

33-åriga Filip Lidblad i Visby är en av dem. Hans mamma betalar en stor del av hans räkningar.

– Det känns jävligt jobbigt och förnedrande om inte annat. När man är över 30 så tycker man att man ska kunna ha sitt eget liv, säger Filip Lidblad.

För drygt tio år sedan var Filip Lidblad en helt vanlig 23-åring med flickvän och universitetsstudier. Men efter ett fall från en balkong på femte våningen förändrades livet för alltid.

Han krossade ben i ryggen, hälarna och i en armbåge och drabbades av en hjärnblödning som fortfarande gör att han har koncentrationssvårigheter. Han äter morfin mot kraftig värk.

Tidigare har han haft en slags tidsbegränsad förtidspension, men när regeringen tog bort den ersättningen fick han ingenting i stället.

Han bedöms vara för sjuk för att arbeta och för frisk för förtidspension. Och han har ingen rätt till sjukpenning.

– Det är något slags moment 22 alltihop, man faller mellan stolarna och får inte en krona någonstans ifrån, säger Filip Lidblad.

Det var sommaren 2008 som regeringen beslutade att den tillfälliga förtidspensionen skulle tas bort, och vid förra årsskiftet trädde de nya reglerna i kraft.

Under det första året har nästan 2 100 personer som helt saknar rätt till ersättning hunnit utförsäkras. Nästan 3 000 till i samma grupp är på väg att utförsäkras.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att han vill hitta en egen lösning för de totalt cirka 5 000 personer som berörs av detta.

– Vi tittar på om vi kan göra det bättre för en grupp människor så att de inte ska uppleva övergången till arbetsförmedlingen som bara en försämring. Jag tycker att vi har fått en ganska god bild av situationen just nu. Det är precis det vi arbetar med, under våren har vi sagt att vi kommer att komma tillbaka med en samlad analys och samlade förslag till en del justeringar i sjukförsäkringsreformen och en del närliggande system. Sedan ska man ha respekt för att det inte finns några helt perfekta system

Under tiden som frågan bereds på departementet väntar Filip Lidblad på besked om framtiden.

Eftersom hans mamma har hjälpt honom att köpa en bostadsrätt kan han inte ens få socialbidrag, så Filip Lidblad har inte så höga förväntningar längre.

– Det ser inte så hemskt ljust ut. Det blir väl till att sälja lägenheten och flytta hem till mamma igen, säger Filip Lidblad.