DN:s kulturchef: "Du bidrar till kulturfientligheten"

9:15 min

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har lyckats reta upp en stor del av kulturjournalisterna genom sitt uttalande i Kulturnytt tidigare i veckan. På fredagseftermiddagen möttes kulturministern och Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, i en debatt i

När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth under fredagseftermiddagen debatterade kulturjournalistikens roll i Studio Ett i Sveriges Radio P1 sa hon inte menade att hennes uttalande skulle kopplas sammanmed frågan om sponsring.

- Vi måste bli bättre på att visa att det går att sponsra kulturen men det är klart att det inte är journalisternas roll, sa Lena Adelsohn Liljeroth. Men hon vidhöll att många känner att kultursidorna interiktar sig till dem.

Björn Wiman, kulturchef på DN, deltog också i programmet och sa att det är viktigt att notera varje gång en företrädare för stadsmakterna lägger sig i hur media arbetar. Han tyckte också det var bra att kulturministern tog avstånd från den tolkning de flesta kultursidor gjort av hennes uttalande.

Däremot var Wiman kritisk till kulturministerns vi-mot-dom-retorik.

- Du bidrar själv till kulturfientligheten, du målar upp en skillnad mellan folket och dig själv och en inbillad elit. Du gör precis samma sak som din kamrat Göran Hägglund gjorde för några år sedan när han talade om "verklighetens folk" och hur elitisterna på kultursidorna försökte titta ner på stackars vanliga människor, sa Björn Wiman.

Kulturministerns uttalande i Kulturnytts sändningar i torsdags gick ut på att kulturjournalister i Sverige, i hennes mening, inte skriver så att människor känner sig delaktiga. Uttalandet var kopplat till näringslivets vilja att sponsra kulturlivet. Lena Adelsohn Liljeroth sa sig ha märkt en "kulturrädsla" inom näringslivet.

Många kulturjournalister reagerade på uttalandet och riktade kritik mot att en minister kritiserar en hel journalistkår. Att det dessutom framstod som att kulturministern gav journalisterna skulden för att det är svårt att få privata finansiärer att sponsra kulturaktörer kritiserades också.