Rapport: Räden mot Ship to Gaza var laglig

Israels militär gjorde inget fel när hjälpflottan på väg mot Gaza stormades förra året, hävdas det i Israels egen officiella utredning. Men rapporten lär inte göra mycket för att bättra på Israels skamfilade rykte i världssamfundet.

Soldaterna som stormade aktivistfärjan Mavi Marmara den 31 maj förra året agerade i självförsvar, och det var passagerarnas eget fel att det hela slutade med att nio av dem dödades i tumultet.

Det är slutsatsen i den rapport som den så kallade Turkel-kommissionen, ledd av tidigare domaren Yaakov Turkel, presenterade på söndagen.

Rapporten, som ska bilda stommen i Israels officiella svar till FN om den uppmärksammade händelsen, hävdar också att Israels blockad mot Gazaremsan inte strider mot internationell rätt.

Israel är ganska ensamt i sin syn på det hela. En rad regeringar världen över, inklusive den svenska, har fördömt stormningen av Gazaflottan, som skedde på internationellt vatten. Och på söndagen presenterade Turkiet en egen rapport, där det hette att de israeliska soldaterna använde övervåld under aktionen.

Attacken mot Gazaflottan, tillsammans med Gazakriget vintern 2008-2009, har sargat Israels internationella anseende.

Protester och bojkotter mot Israel har blivit så vanliga att jämförelser nu görs med kampanjen mot Sydafrikas forna apartheidregim. Listan på världsartister som vägrar åka till Israel växer sig allt längre.

Motvinden i världsopinionen får politiska konsekvenser. De senaste tiden har flera latinamerikanska länder, däribland tungviktare som Brasilien och Argentina, formellt erkänt Palestina som egen nation. Detta trots, eller snarare på grund av, det bottenfrusna läget i fredsprocessen.

– Det finns en växande trend mot att erkännande av en palestinsk stat, och ett minskat diplomatiskt manöverutrymme för Israel, sade Yuval Diskin, chef för den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet, i en bedömning till parlamentet knesset nyligen.