reportage | formgivning

Konsthantverk som lyfter fram skarvar och ojämnheter

2:57 min

Mia Fkih Mabrouk är nr 10 i en konsthantverkstafett på Röhsska museet i Göteborg, där utställarna bjuder i varandra. Hon har tidigare arbetat som svetsare på skeppsvarv, nu använder hon sina svetskunskaper i sin konst.

Det rasslar skönt när man sticker ner handen bland rosa marmorbitar som likt karameller ligger i en badring eller skål av svetsad plåt. I en annan monter finns kuber av vit carraramarmor som vilar på eller i olika sorters ramar eller fattningar.

Vad är det för material?

– Järn, det är vanligt järn.

Som blänker som silver?

– Det beror på att du slipar det, slipar bort den varmvalsade eller den kallvalsade ytan, säger Mia Fkih Mabrouk.

Så talar en svetsare, och vad Mia Fkih Mabrouk gör som konstnär är att hon bryter de regler hon följde som svetsare. Nu lyfter hon fram skarvar och ojämnheter istället för att dölja dem, lämnar skiftningar i järnet istället för att ta bort dem, låter slagget vara kvar. Och så kontrasterar hon med rostfritt stål eller bitar av marmor eller alabaster. Hon tycker själv att det hon gjort till den här utställningen är smycken - i en vid bemärkelse.

– Man behöver inte se det så traditionellt. Utan man tittar bort i horisonten, det där är ett smycke i horisonten. Kanske när man går på stranden, man ser en ring, det ligger någonting vackert i sanden. Och det ser också ut som ett smycke, så det är smyckena som finns runtomkring mig. Jag påstår inte att man måste ha ett smycka på sig, om man får titta på det så är det ett smycke, säger Mia Fkih Mabrouk.

Och flera av Mia Fkih Mabrouks föremål som nu står i glasmontrar skulle lätt kunna göras större och placeras utomhus.

– Visst man kan tänka det större, man kan tänka byggnad, det blir snabbt arkitektoniskt, säger hon.

Mia Fkih Mabrouk är nummer tio i en stafett som Röhsska museet inledde 2008. Stafetten är ett sätt att nå ut till och uppmärksamma konsthantverkare i hela Västra regionen. I stafetten har keramiker, smyckekonstnärer och bild- och textilkonstnärer ställt ut, men också bronsgjutare, murare och stenhuggare. Det är den som ställer ut, inte museet, som väljer nästa utställare:

– Detta är ett jättebra tillskott för vår chans att ha koll, säger Ted Hesselbom som är chef för Röhsska museet i Göteborg, ett museum för design och konsthantverk.

Och vad är då skillnaden mellan konst och konsthantverk?

– De fyra år jag varit här upplever jag att de som är yngst och de som är aktiva ute nu är ganska ointresserade av disciplingränserna. Det har ingen betydelse. Och går vi in på engelska så är det dessutom mindre använt, man är en "artist", punkt. Sen vad man håller på med, slöjd eller konsthantverk, eller vilket museum som ställer ut det, det är ganska ointresant. Det känns som en positiv utveckling, säger Ted Hesselbom.